Ribnjak uz klanicu

Klanica kompanije „Agropapuk” u Kukujevicima, uz stručnu pomoć profesora Naučnog instituta veterinarstva iz Novog Sada Miroslava Ćirkovića, rešila je problem otpadnih voda.

Prethodna kupovina skupog kolektora nije u potpunosti zadovoljila, jer je svakodnevno 200 kubika prečišćene vode izbacivano u kanal, a tek je originalna ideja profesora Ćirkovića, omogućila dalji nesmetan rad klanice i održivi razvoj.

Sve klanice imaju isti problem sa otpadnom vodom, a kompanija Agropapuk je primenila originalno rešenje. Uklonili smo deponiju smeća iza klanice, i po odobrenju Opštinskog veća Šida i Mesne zajednice Kukujevci, tokom tri meseca na ledini od četiri hektara utemeljili ribnjak, kako bi ribarsku tehnologiju iskoristili u održivom razvoju klanice.

Realizovana je ideja da otpadna voda koja izlazi iz klanice ide prema prečistaču, zatim se usmerava predribnjak, a zatim u ribnjak, pa u zalivni sistem, dok ostaci drvenastih biljaka idu u energanu. Na taj način je ovde zatvoren ekološko-energetski proces.

Planovi za unapređenje ribnjaka

Kompanija Agropapuk će na ribnjaku koristiti alternativne izvore energije u vidu 500 sunčanih kolektora, a fenomen odbijanja sunčevih zraka od vode povećaće njihovu efikasnost za 15 odsto. Tako ćemo proizvodnju ribe povećavati sa pet do osam tona po hektaru. Otpad sa deponije smo reciklirali i zasuli sa 12.000 kubnih metara zemlje. Ribnjak je osvetljen i ograđen, imaće reparatore, automatske hranilice za ribe. Osim solarnih kolektora, kao alternativni izvor energije koristićemo i vetrenjače koje će ubrizgavati vazduh u ribnjak.

Uz ribnjak se gradi i objekat za smeštaj izlovljene ribe, čišćenje i prodaju, a planira se i proizvodnja dimljene ribe.

Ostavili smo jedan deo ribnjaka za pecaroše i izletnike i tu pustili šarane težine od tri do pet kilograma  i pozivamo sve  izletnike i ljubitelje prirode u Kukujevce, gde će ih na ulazu u ribnjak dočekati kapija od stoletnih hrastova.

Ribnjak Argopapuk

Poslednje vesti i zanimljivi članci