Najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs

No Comments
Please follow and like us:

Uskrs se smatra najvećim praznikom među svim hrišćanima, bez obzira bili oni pravoslavne ili katoličke veroispovesti. Dan kada se slavi spomen na vaskrsnuće Gospoda Isusa Hrista istovremeno predstavlja i najradosniji praznik za svakog vernika, jer je simbol pobede nad smrću. Upravo je to i razlog tradicije farbanja jaja na Uskrs. Tradicija farbanja jaja je veoma stara i, veruje se da potiče iz predhrišćanskog perioda. Jaje predstavlja simbol novog rađanja i pobede nad smrću-kad se ljuska jajeta slomi rađa se novi život.

Stari običaj je da se na Veliki Petak farbaju uskršnja jaja, mada nije retko da se u pojedinim delovima naše zemlje farbaju i na Veliki Četvrtak ili Veliku Subotu.

Hristos Voskrese Srecan Uskrs

S obzirom da Uskrsu predhodi Veliki Uskršnji Post, koji mnogi vernici poštuju, ukoliko neko to ne učini trebalo bi da se posti bar na Veliki Petak. Veliki petak se smatra najtužnijim danom jer se tog dana obeležava spomen na raspeće Isusa Hrista u Jerusalimu.

Dan kada se završava Vaskršnji post počinje odlaskom na liturgiju u crkvu, nakon čijeg završetka se vernici pričešćuju. Nakon toga se svi vernici pozdravljaju sa Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese, nakon čega odlaze svojim kućama gde ih čeka bogata uskršnja trpeza.

 

SREĆNE USKRŠNJE I PRVOMAJSKE PRAZNIKE ŽELI VAM VAŠ AGROPAPUK

Please follow and like us:

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments