Šta nam je potrebno da obeležimo slavu?

No Comments
Please follow and like us:

Za slavljenje slave najvažnije su četiri stvari – slavski kolač, žito, crno vino i sveća.
Na dan slave, kolač i žito se odnose u crkvu gde se osveštaju i režu, a neke porodice to rade i u kući.
Slavljenjem slave srpska porodica poštuje ne samo svog sveca i Crkvu, već i svoje pretke i sebe samu.

 

U ovom blogu  Vam poklanjamo recept za tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice, pre mnogo decenija
Sastojci:
1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer
Potrebno:
dubok lonac
2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad

Postupak:

Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.
– Uzimamo dublji lonac, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora.
– Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.

Važno:
ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
– vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm
Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom.
Na koliko uključujemo šporet, neka srednja vrednost bi bila dobra za početak. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako. Ostaviti da vri oko 45-50 minuta. Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice. Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.

Završni proces pripreme slavskog žita
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži.Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu.
Sada to uraditi i sa drugim peškirom.
Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati. Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Pšenicu meljete:
– na mašini za mlevenje mesa
– u blenderu
– u secku (manje količine)
Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha.
Prijatno i srećna slava!

Slavski dan vam srećan,
domaćine, da imate goste
fine, da zdravica dugo
kruži, da se vino dobro
služi, da u domu cveta sloga,
da je zdravlje dar od Boga!

Please follow and like us:

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments