Crveno i belo meso – Koje je blagotvornije za zdravlje

6 Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Meso predstavlja esencijalnu namirnicu od vitalnog značaja za funkcionisanje ljudskog organizma. Sadrži neophodne nutrijente – proteine, minerale, masti i vitamine, apravi se na mnogo načina i deo je mnogih programa za mršavljenje. Ali, koliko mi zapravo znamo o ovoj namirnici? Jedna od osnovnih podela jeste na crveno i belo meso. Pitanje koje najviše interesuje ljude je koji je od dva tipa mesa zdraviji, odnosno čime je bolje hraniti se? Ovo su sve istine i zablude o crvenom i belom mesu.

Crveno i belo meso: U čemu se razlikuju?

Pre svega treba reći da je meso, samo po sebi, izuzetno zdravo jer ima veliku nutritivnu vrednost. Na primer, meso sadrži gvožđe, dosta B vitamina, fosfor, magnezijum, cink koji su nužni za normalno funkcionisanje u životu. Razlog podele na crveno i belo meso sastoji se u tome koja mišićna vlakna meso sadrži.

Crveno (ili tamno) meso sadrži takozvana sporotrzajna mišićna vlakna koja se koriste za neke aktivnosti koje se obavljaju u dužem vremenskom periodu. To su, na primer, stajanje ili hodanje, odnosno aktivnosti za koje je potreban stalan izvor energije. Crveno meso sadrži veoma važan protein koji se naziva mioglobin. Njegova osnovna funkcija je da skladišti kiseonik u mišićnim ćelijama. Što je više mioglobina u mišićnim ćelijama, to će meso biti crvenije.

crveno i belo meso 1

S druge strane, belo meso se sastoji od brzotrzajnih mišićnih vlakana koja organizam koristi kada je potrebno obaviti neku aktivnost za koju je u kratkom periodu potrebna velika energija. To su, na primer, trčanje ili tzv. HIIT trening.  Belo meso sadrži glikogen, rezervu ugljenih hidrata, koji takođe nastaje u jetri. Kada je sirovo, belo meso ima prozirni, “staklasti” izgled. Ali, kada se termički obradi (skuva, peče…), onda dolazi do koagulacije proteina u ovom mesu i tada poprima belu boju.

Koje namirnice predstavljaju crveno, a koje belo meso?

Sada kada znamo osnovne razlike između crvenog i belog mesa, postavlja se pitanje koje konkretno namirnice čine crveno, a koje belo meso.

U crveno meso se ubrajaju, pre svega, svinjsko meso, jagnjeće meso, govedina i junetina. Takođe, u listu crvenih mesa ulaze i meso mnogih divljači i konjetina. S druge strane, kao primeri belog mesa se najčešće uzimaju riba, piletina, zečetina i ćuretina. Crveno meso sadrži veći postotak masti, obiluje sa gvožđem i njegova kalorijska vrednost je veća u odnosu na belo meso. S druge strane, belo meso sadrži dosta cinka koji je nužan za održavanje imunog sistema.

Crveno i belo meso: Koji tip je, zapravo, zdraviji?

crveno i belo meso 2

Dolazimo do zaključka da su i crveno i belo meso potrebni ljudskom organizam kako bi normalno funkcionisao. Iako je uvreženo mišljenje da je belo meso zdravije od crvenog mesa, budući da crveno meso sadži veću količinu masti i holesterola, to naprosto nije tačno. Masti su veoma važan nutrijent, one nam daju energiju, jačaju imuni sistem, sadrže neophodne vitamine kao što su K, D, A i E. Zbog svega navedenog crveno meso nikako ne treba izbacivati.

Konačan odgovor na pitanje koje je meso zdravije – crveno i belo – jeste oba. Obe vrste mesa treba jesti kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe jer sadrže mnogo hranljivih sastojaka. Ali ih, naravno, treba jesti umereno i sa uživanjem. Treba se hraniti raznoliko i jesti meso prema sopstvenim potrebama.

Agropapuk vam nudi neograničeni izbor i crvenog i belog mesa. Kod nas možete naći čitav asortiman najrazličitijih mesnih proizvoda kao što su, recimo, dimljene svinjske butkice, fermentisane suve kobasice, kao i drugo sveže svinjsko i juneće meso, sveža mlada mesa od vrhunskog kvaliteta.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar