Meso za roštilj
Meso za roštilj glavna je namirnica na domaćoj trpezi.
Meso za roštilj ima posebnu draž kao ni jedno drugo jelo
Pripremanje hrane na vatri vuče svoje korene još iz praistorijskog doba. Danas je nezamenljiva tradicija
na velikim praznicima, izletima i vikend zabavama.
Meso za roštilj je pravi poziv za neformalno druženje; za prijatan dan koji će vas osloboditi od svakodnevnih problema i stresa. Jer, ima li šta bolje od uživanja u čarobnim ukusima i druženja sa prijateljima?
Međutim, meso za roštilj je mnogo više. Ono predstavlja pravu umetnost spremanja za elegantne
proslave ili ekskluzivne restorane. Zato, možemo slobodno reći da bez njega ne prolazi ni jedno
društveno okupljenje.
Ćevapi su prva asocijaca na meso za roštilj
Ćevapi su najrasprostranjenije meso za roštilj. Naziv je persijskog porekla, a znači prženo meso, iako
postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Na prostoru Balkana razvili su se pod uticajem Turaka
u 16. veku. U početku su se prodavali na ulicama, na komad kao “brza” zakuska, a od 50-ih godina
postali su jedno od omiljenih jela mnogih ljudi.
Da biste dobili puni ukus, ovo kvalitetno meso za roštilj mora biti dva puta mleveno i kombinovano od
junetine i ovčetine ili junetine i jagnjetine. Ako vam je ukus previše “jak” možete umesto junećeg, staviti
svinjsko meso. Od začina su nezaobilazni so i mleveni biber, dok pojedini kuvari dodaju i malo peršuna u
prahu, kao i crni ili beli luk.
Ćevapi ne samo da su ukusni, već se i brzo spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima – lukom,
pavlakom, kajmakom, ajvarom. Poslednjih godina poznate su brojne varijacije poput ćevapa sa slaninom,
punjenih sirom, sa umakom od paprike i jogurta.
Svinjetina kao meso za roštilj
Čest izbor za meso za roštilj u Srbiji jesu i svinjska rebarca, vratina, kare. S obzirom da su prošarana
masnoćom ostaju mekana i sočnai nakon pečenja.Ipak, treba voditi računa da meso ne bude dugo na
jakoj vatri jer postaje tvrdo i žilavo. Najbolje je po tri minuta sa svake strane kako bi poprimilo aromu
drveta na koje se sprema, a ujedno zadržalo svoje ukusne sokove.
Za posebnu gurmansku draž, stručnjaci preporučuju da svinjsko meso pre pripreme na roštiju odleži u
marinadi bar 24 časa.
Piletina je najzdravije meso za roštilj
Pileće meso sadrži manje masti i kalorija od ostalih vrsta, pa je naročito preporučljivo za najmlađe
članove. Iako je ovo meso za roštillj suvije, možete uz začine ili marinadu dobiti posebni ukus koji se
dugo pamti.
Postoji mnogo globalnih stilova pripreme piletine za roštilj, a najrasprostranjenije su pileće grudi i slatka
krilca koja se brzo spremaju.
Meso za roštilj – tajna je u dobrom pečenju
Pored kvalitetnih komada i dobre marinade, da bi meso za roštilj bilo savršeno morate voditi računa o
njegovoj temperaturi. Nikako nije poželjno da ga pravo iz frižidera stavite na roštilj. Za lepše pečenje i
bolju boju potrebno je da odstoji na sobnoj temperaturi.
Takođe, nemojte komade mesa stalno da okrećete. Naime, karamelizacija površine mu daje ekstra ukus,
do koje se dolazi ravnomernim pečenjem, bez previše pomeranja.
I za kraj, pre jela, pustite meso za roštilj da odstoji. Na taj način svi sokovi će se stabilizirati i zadržati
toplotu pre konzumiranja!
Kompanija Agropapuk sa svojim dugogodišnjim iskustvom u obradi i proizvodnji nudi raznovrsno meso
za roštilj vrhunskog kvaliteta.
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 24/05/2018
- Uncategorized