Meze – nezaobilazni deo svake trpeze

Please follow and like us:

Meze predstavlja posebni ritual ishrane, koji sa sobom donosi uživanja u sitnim zalogajima raznovrsne hrane.

Ono je, zapravo, mali izbor jela koja se služe uz piće kao aperitiv na Balkanu, Bliskom Istoku i u delovima Srednje Azije.

Meze se često služi na početku obroka pre glavnog jela. Sama reč meze persijskog je porekla i do nas je došla preko Turaka, zajedno sa još nekoliko najvažnijih stvari.

Meze je poziv na druženje

Ako ste turista u našoj zemlji ili se nađete u Bosni i Hercegovini, Grčkoj ili Turskoj, znajte da je poziv na meze znak velike pažnje.

Meze

Još u staro doba meziti je podrazumevalo ne samo uživanje u hrani već i u dobrom društvu. Rečenica “Da zamezimo nešto” oduvek je značila da su u pitanju gosti sa kojima vam je prijatno.

Meze je nekada bio običan poziv “svratite na kafu”. Pa bi se onda poslužili i razni suhomesnati proizvodi kao što su naresci šunke, pršute, uz dodatak sira, maslina.

I danas, meze je sinonim za duga druženja kojima pozivamo drage goste da duže ostanu zajedno sa nama. Uz sedenje oko malog stola u dnevnom boravku ili, ređe, oko na brzinu serviranog velikog stola u trpezariji, meze je tu da nam ispuni vreme dok teče ugodni razgovor. Takođe, stvara savršenu podlogu za degustaciju pića.

Meze je više od predjela

Meze nije predviđeno samo za kućna druženja.

Ono je sastavni deo veselja. Naime, ni jedna svadba, krštenje, ili bilo koje druge proslave u svečanoj sali ne mogu se zamisliti bez ovog jela. Slasni zalogaji se jedu polako, sa uživanjem, baš kao što nalaže filozofija mezetluka. Jer, meze je ovde pokretač razgovora i najbolji uvod u slavlje koje će se tek zuhuktati.

U pojedinim krajevima, meze se služi kao završni deo proslave, da bi gosti što duže ostali. Dok je, zbog bogatstva namirnica, ono negde i sasvim dovoljni, zasebni obrok.

Šta čini meze tako posebnim?

Kvalitetno meso ulazi u sastav mezea tako da možemo slobodno da kažemo da ono nije štetno za zdravlje čoveka. Naravno, samo ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Meze

Njegov sadržaj se često razlikuje od jednog do drugog kraja naše zemlje. Međutim, u svim slučajevima osnovni deo je isti. Od mesa, tu su, pre svega, razne pršute, pančeta, kulen, svinjski vrat…

Pančeta se dobija procesima soljenja, sušenja, zrenja i dimljenja svinjetine. Za njenu pripremu koristi se sirova svinjska potrbušina koja se pažljivo soli, zatim izlaže dimu od bukovine tri do četiri dana.

Tom prilikom se na vatru dodaje ruzmarin, crni biber ili neki drugi aromatični začin, da bi meso dobilo karakterističnu notu. Nakon dimljenja treba je okačiti negde gde je vetrovito, a da je temperatura između 10 i 14 stepeni Celzijusovih.

Pančeta sazri nakon tri do četiri meseca i dobija svetložutu boju, dok je na preseku masni deo sasvim beo, a mesnati svetlocrvene boje. U dobrim uslovima ona se može čuvati i do tri godine.

Pršuta je trajni suhomesnati proizvod dobijen soljenjem, tlačenjem i sušenjem najčešće svinjskog, ređe goveđeg i ovčjeg buta. Reč je o tradicionalnoj pripremi gde se but sa kostima i kožom prvo salamuri utrljavanjem morske soli. Nakon što odstoji, usoljeni but se opere u hladnoj vodi i stavi u presu.

Proizvodi od mangulice

Pršut stoji u presi 7 dana, a zatim počinje poces dimljenja. Ovaj posao traje oko mesec dana na temperaturi do 8 stepeni Celzijusovih i to na dimu od suve bukovina, uz stalno provetravanje. Poslednji korak je zrenje i onda sledi konzimiranje ukusnih zalogaja.

Pravi gastronomski specijalitet jesu proizvodi od mangulice. Dobijaju se od posebne vrste svinja i karakteriše ih izuzetni kvalitet po kome se izdavaju od drugih vrsta.

Ovo meso je, čak, zdravije od pilećeg, jer sadrži brojne materije koje podstiču rad organizma, snižavaju loš holesterol i sadrže manje kalorija od drugih vrsta mesa. Zato je preporučljivo da vaše meze sadrži suvu pečenica od mangulice ili domaći kulen od mangulice.

Firma Agropapuk proizvodi i pakuje široku lepezu proizvoda od mesa. Kod nas ćete pronaći sve što vam treba za savršeno meze uključujući i program mangulice.

Please follow and like us:

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar