Pileće meso najboljeg kvaliteta
Pileće meso je najčešća vrsta živinskog mesa koje se koristi u ishrani.
Piletina kao meso prikazana je još na Vavilonskim crtežima oko 600. godine pre Nove ere. Bila je najrasprostranjenije meso u Srednjem veku, jer je predstavljalo osnovu za paprikaš koji je u to doba spreman.
U Americi u 19. veku pileće meso je bilo skuplje od drugih vrsta mesa i činilo je jelo bogatih društvenih slojeva. Tek nakon Drugog svetskog rata dobilo je širu primenu na ovom kontinentu, dok je u Evropi 1996. godine potpuno potisnulo u drugi plan upotrebu goveđeg i telećeg mesa.
Pileće meso je bogato hranljivim sastojcima
Najomiljenije među svim starosnim grupama, pileće meso nije samo lako dostupno, već je i veoma hranljiva i zdrava namirnica ako se konzumira u pravim količinama. Ono ima idealnu nutritivnu vrednost.
100 grama piletine sadrži 215 kalorija. Od toga 18 grama su proteini koji su važni za rast i razvoj različitih organa u telu, dok 4 grama su zasićene masti koje štite od povišenog holesterola. Meso je dobar izvor cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, kao i tiamina, riboflavina i vitamina C, A, E, D, K, B6 i B12.
Prednosti konzumiranja pilećeg mesa
Prednosti upotrebe ovog mesa u ishrani su brojne. Pre svega, ono pomaže u održavanju telesne težine što je naročito važno za gojazne ljude. Adekvatne količine proteina kojim je pileće meso bogato zadovoljiće vašu glad bez opasnosti od prekomernog unosa kalorija. Ovi proteini obezbeđuju i potrebnu energiju za pravilno funkcionisanje organizma čime ćete dobiti i zadovoljavajuću mišićnu masu i konstituciju.
Pošto je selen zastupljen u dobrim količinama, konzumiranje piletine podrazumeva bolji metabolizam, naročito rad hormona štitnjače, antioksidativnog sistema odbrane i imunološke funkcije tela.
Pileće meso jača vaše kosti i zube
Sadržaj proteina u piletini pomaže u sprečavanju smanjenja koštane mase. Gubitak kostiju predstavlja veliku opasnost kod starijih žena. Upotreba 100 grama pilećeg belog mesa obezbediće polovinu potrebnog dnevnog unosa proteina.
Pileće meso i njegov značaj u ishrani ljudi je kao što vidite veoma veliki.
Takođe, pileće meso je bogato fosforom koji pomaže u održavanju zdravih zuba, kostiju i obezbeđuje pravilno funkcionisanje bubrega, jetre i centralnog nervnog sistema.
Pileće meso ima značajnu ulogu u zaštiti od kancera
Kvalitetno meso od piletine je bogato niacinom, posebnom vrstom vitamina B koja štiti telo od raka i drugih genetskih komplikacija. Prema jednom istraživanju, pileće meso je uspelo da smanji napredovanje kancera kod pojedinih pacijenata.
Niacin se pokazao i kao vrlo efikasna preventivna mera protiv starosnog kognitivnog propadanja. Prema časopisu Journal of Neurology redovan unos piletine može zaštititi mozak od Alchajmerove bolesti.
Firma Agropapuk proizvodi i pakuje široku lepezu proizvoda od mesa, te ćete kod njih naći i pileće meso najboljeg kvaliteta.
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 08/03/2018
- Uncategorized