Butkica – načini pripreme
Butkica je savršena za pripremu brojnih jela, koja se uz pomoć ovog prekusnog komada mesa veoma jednostavno spremaju.
Niko ne ostaje ravodušan prema najukusnijim butkicama, koje obaraju s nogu i najveće gurmane. Plene izgledom, hranljiva i sočna tekstura se topi u ustima a neodoljiv miris otvara apetit i pre nego što jelo bude gotovo.
Agropapuk vam u ovom blogu otkriva sve što ste želeli da znate o načinima pripreme butkice. Uz pomoć naših saveta, spremićete jedno vrhunsko jelo koje će oduševiti vaše ukućane.
Butkica – Zdravo i hranljivo meso
Bitno je redovno unositi kvalitetno meso, uprkos brojnih predrasudama koje možemo pročitati u novinama. Mnogi ljudi su uvereni da svinjetina sadrži visok nivo holesterola i zasićenih masti.
Međutim, sveže svinjsko meso zapravo nalazi mesto u zdravoj ishrani jer obezbeđuje značajan unos vitamina, minerala i a takođe je i glavni izvor proteina. Ne zaboravimo koliko je crveno meso blagotvorno po zdravlje, jer sadrži visok procenat gvožđa, što je naročito važno za anemične osobe.
Domaće meso je zapravo neophodno za vašu ishranu jer obezbeđuje vašem telu mnoge vitalne hranljive sastojke, koji se ne mogu uneti na drugi način.
Sve to govori u prilog tome da meso ne samo što nije štetno, već je zapravo i neophodno za optimalno funkcionisanje organizma i dobijanje energije. Naravno, u svemu treba imati meru, pa ovo važi i kada je ishrana u pitanju.
Način pripreme butkice – Jednostavan recept za pravu magiju ukusa
Butkica je sjajan izbor za nedeljni ručak sa porodicom, i možete je pripremiti na brojne načine. Agropapuk vam otkriva veoma jednostavan recept za pripremu butkice, koji osvaja na prvi zalogaj.
Većina ljudi ne može da odoli kombinaciji butkice i pekarskog krompira, a priprema ovog jela je veoma lako i jednostavna. Potrebni su vam sledeći sastojci:
- svinjska butkica (ili dve, po vašem izboru)
- dve kašike soli
- dve kašičice bibera u zrnu
- dva lista od lovora
- kg i po krompira
- dve glavice crnog luka
- beli luk
- kašičica crvene paprike
- kašika majorana
- lovorov list
- jedna vezica peršunovog lista
- četiri kašike ulja.
Oprati butkicu, a zatim staviti u šerpu. Dodati vode po potrebi, da se meso potpuno prekrije. Dodati so, biber u zrnu, pola glavice crnog luka, lovorov list i beli luk. Ostaviti da prokuva, a zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da se kuva oko dva sata, jer je potrebno da butkica bude mekana. U međuvremenu, oljuštiti krompir i još crnog luka i poređati u tepsiju. Dodati so, biber, alevu papriku, majoran i iseckan peršunov list, pouljiti i zatim zajedno sa prethodno pripremljenom butkicom staviti u rernu i peći na umerenoj temperaturi. Optimalno vreme je oko jedan sat, u toku kojih butkicu treba povremeno okrenuti, a ostatak promešati. Krajnji rezultat je jelo koje budi sva vaša čula – crvenkasta, sočna, zapečena butkica sa ukusno začinjenim krompirom.
Tu su i dimljene svinjske butkice, koje odlikuje specifičan način pripreme. Osim što se sole i salamure, dime se na pažljivo doziranoj temperaturi kako bi dobile karakterističan ukus u kome ljubitelji hrane uživaju.
Agropapuk vam uvek donosi najbolje meso za vašu trpezu, zato nas posetite i uverite se u našu bogatu ponudu najkvalitetnijih mesnih proizvoda.
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 13/06/2019
- Uncategorized