Domaća svinjska mast

1 Comment
Please follow and like us:

Domaća svinjska mast predstavlja proizvod dobijen od masnog tkiva svinja.

Domaća svinjska mast ima dugu istoriju korišćenja

Od davnina svinjska mast je bila sastavni deo kuhinje u zemljama gde je svinjsko meso široko u upotrebi.

I kod nas je tokom ranijih decenija postojala tradicija klanja svinja u jesen kako bi se obezbedila hrana za zimu. Tada je pravljena i domaća svinjska mast. Kako nisu postojale biljne masti i razna ulja, ona je bila ključna za spremanje hrane, pa, ujedno, značajna namirnica u ishrani.

Domaća svinjska mast

U toku Drugog svetskog rata korišćena je kao zamena za maslac, jer je bila jeftina,samim tim i široko dostupna. Međutim, industrijska revolucija u drugoj polovini 20. veka je u prvi plan stavila biljna ulja. Istovremeno, pojavile su se studije koje su isticale da je domaća svinjska mast glavni krivac za mnoge bolesti. Što je dovelo do značajnog smanjenja njenog korišćenja.

Ipak, novija istraživanja su opovrgla prethodne teorije, te je mast poslednjih godina vratila staru slavu u kulinarstvu.

Kako se dobija domaća svinjska mast?

Domaća svinjska mast se vrlo lako sprema. Potrebna je sirova slanina koja nije obrađena ili usoljena. Najbolje je koristiti debele komade, koji nisu prošarani mesom.

Očišćeni komadi slanine se stave u duboku šerpu i preliju vodom. Stručnjaci naglašavaju da na svaka 2 kg slanine treba dodati pola litra vode. Slanina se topi na umerenoj vatri uz neprestano mešanje kako ne bi zagorela. Tokom procesa poželjno je da se nekoliko puta odlije dobijena tečnost u drugu posudu.

Mast je gotova kada se slanina u potpunosti otopi, a kao sporedni proizvod nastaju ukusni čvarci. Nakon topljenja, dok je u tečnom stanju, mast se procedi kroz gazu i ostavi da se ohladi. U čvrstom stanju se najčešće čuva u frižideru.

Kvalitet masti zavisi ne samo od načina priprema, već i od načina gajenja i ishrane same životinje.

Zašto su masti i proizvodi od masti najbolji za pripremu hrane?

Domaća svinjska mast je triglicerid. Sadrži malo zasićenih masti i čak 60 odsto monozasićenih masti, dok puter znatno manji procenat – svega 45 odsto. Njen glavni sastojak je oleinska masna kiselina koja pozitivno deluje na rad srca smanjujući rizik od srčanog udara. Ova kiselina je zastupljenija u svinjskoj masti nego u biljnim uljima kao što su suncokretovo, laneno, susamovo.

Drugi značajan element je stearinska kiselina koja reguliše novi holesterola u krvi. Dok linolna kiselina jača imuni sistem.

S obzirom da ne menja svoj strukturalni sastav ni pri temperaturi od 250 stepeni Celzijusovih, svinjska mast ima veliki značaj u ishrani. Naime, ona omogućava da sve namirnice zadrže svoje hranljive materije, bez upijanja štetnih slobodnih radikala.

Domaća svinjska mast ima lekovito dejstvo

Još su naši preci uvideli blagotvorni efekat svinjske masti, pa su je koristili ne samo za pripremu hrane, već i kao lek. Pre svega kod visoke temperature, bolova u mišićima, kijavice, zapušenog nosa i bronhitisa.

Domaća svinjska mast ima najveći efekat na kožu – omekšava je i regeneriše. Te se koristi za ublažavanje opekotina i posekotina, iritacije nakon ujeda insekata, psorijaze i ekcema, kao i otklanjanje bradavica i drugih kožnih izraslina.

Idealna je za akne, celulit i strije, a suvoj kosi vraća sjaj, čineći je ujedno bujnijom. Takođe, može se koristiti i kao lek za hemoroide i određene ginekološke probleme.

Domaća svinjska mast

Kompanija od poverenja, Agropapuk u svom bogatom asortimanu nudi najkvalitetniju domaću svinjsku mast u crevu i kantici.

 

Please follow and like us:

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

1 Comment

Ostavite komentar