Svinjsko meso

Please follow and like us:

Svinjsko meso je najčešće konzumirano meso širom sveta. Zbog povoljnije cene, ali i mogućnosti pripreme na hiljadu načina ono je odavno postalo nezaobilazan deo trpeze širom sveta.

Svinjsko meso u Srbiji dobilo je značaj tek u doba Turaka

Svinjsko meso

Iako postoji dokaz da je svinjsko meso upotrebljavano još pre 5000 godine pre Nove ere. U našoj zemlji počinje više da se koristi tek od sredine 14. veka.

Vođeni delom iz Biblije koji kaže: “A svinja, iako ima papak razdvojen, ne preživa – za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti, niti se njihove strvine doticati – za vas su one nečiste”. Srbi su u svakodnevnoj ishrani upotrebljavali teletinu i ovčetinu. Međutim, turska osvajanja su “primorala” narod u Srbiji da počne sa uzgojem svinja. Naime, Turci ne jedu svinjsko meso, te su u svojim pohodima od Srba krali krave, ovce i koze . Upravo zbog toga su naši preci odlučili da pripremaju jela od svinjskog mesa.

Kako izabrati svinjsko meso

Jedino kvalitetno meso je zdravo i garantuje dobar ukus pri spremanju. Na žalost, danas je sve industrijalizovano, pa se postavlja pitanje šta jedemo i kako da izaberemo dobro svinjsko meso.

Prilikom kupovine mesa treba obratiti pažnju na boju. Sveže svinjsko meso ima ujednačenu nežno roze do crveno-roze boju, u suprotnom reč je o komadu koji duže stoji.

Druga karakteristika jeste tekstura, tj. raspored mišićnih vlakana. Ona zavisi od starosti, vrste, pola, kao i od uhranjenosti životinje. Ukoliko su mišićna vlakna prekinuta i nejednaka, znači da je meso pokvareno ili da je svinja bila podvrgnuta lošem tretmanu. Zato je najbolje da birate meso čvrste teksture i malo prošarano.

Svinjsko meso – saveti za pripremu

Svinjsko meso

Svinjsko meso je prelepog ukusa, pa ne čudi što je ono glavna namirnica kod nas tokom novogodišnjih, božićnih i drugih praznika.

Takođe, ono ima veliki značaj kao sirovina od koje nastaju divni mesni proizvodi. Među njima se posebno izdvaja pančeta koja se dobija procesima soljenja, sušenja, zrenja i dimljenja svinjetine i predstavlja pravu gastronomsku poslasticu kojoj je teško odoleti.

Svaki deo koji se dobija klanjem možemo iskoristiti za spremanje, jer je ono, zbog svojih karakteristika, odlično kako za tradicionalnu kuhinju, tako i za moderna, nekonvencionalna jela.

Tako ćete u Nemačkoj naići na pečenu svinjetinu sa crvenim kupusom, jabukama i krompirom. U Francuskoj na svinjske medaljone, a u Autraliji uz svinjsko meso dobićete i pečenu bundevu. Meksikanci će vas poslužiti izvrsnim pečenim rebrima sa čili sosom, dok kod Amerikanaca to će biti njihov čuveni sos za roštilj.

Ukoliko se odlučite za našu tradiciju imajte u vidu da se kremenadle najbolje spremaju u komadu na roštilju ili za dinstanje. Suvi vrat je idealan za šnicle, svinjski but većina ljudi koristi za mleveno meso, dok svinjska plećka daje čarobnu aromu poznatom gulašu.

Svinjsko meso je niskokalorično

Svinjsko meso

Verovali ili ne, svinjsko meso i njegov značaj u ishrani je veliki. Ono ima znatno manje kalorija od jagnjećeg. Naime, jagnjeće kremenadle sadrže 188 kalorija, 8 grama masnoće i 28 grama proteina, dok svinjske 157 kalorija, 8 grama masti i 19 grama proteina.

Takođe, svinjsko meso je izuzetno hranljivo, jer je bogato vitanima B6 i B12, cinkom, selenom, fosforom i gvožđem koji sprečavaju anemiju. Kalijum pak ima ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma.

Zbog svega navedenog, možete bez straha uživati u ukusima koje svinjsko meso nudi, a da biste bili sigurni u kvalitet birajte komade firma Agropapuk koja ima dugogodišnje iskustvo u obradi i proizvodnji proizvoda od mesa.

Please follow and like us:

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar