Juneće meso

Please follow and like us:

Juneće meso je prava poslastica za sve gurmane. Zbog visokog kvaliteta pogodno je za pripremu raznih jela, koja će zadovoljiti najrazličitije ukuse.

Razlika između junećeg, telećeg i goveđeg mesa

Iako iskusni kuvari vrlo lako, pri prvom pogledu mogu da prepoznaju o kojem je mesu reč, drugi ljudi razliku vide tek prilikom probanja.

Goveđe meso se dobija od goveda, pre svega krava, koja su starija od 24 meseci i težine od 450 do 500 kg. Meso je crvene do tamnocrvene boje, dok je masno tkivo žućkaste boje.

Juneće meso

Juneće meso je meso mlađeg goveda – starosti od 12 do 24 meseca i težine od 380 do 450 kg. Karakteriše ga svetlocrvena do crvena boja i masno tkivo krem nijanse.

Teleće meso je najmlađe, tj. dobija se od teladi oko godinu dana starosti sa težinom od 25 do 125 kg. Ovo meso je svetloružičaste do sivkastoružičaste boje, mekano i bez masnoća.

Juneće meso – podela

Kao i bilo koje meso, tako i juneće se deli prema kvalitetu na kategorije, zavisno od samog reza.

Juneće meso I kategorije čini meso mekših delova buta i leđa sa ili bez kostiju; u II kategoriju spada meso tvrđih delova buta i lopatica, dok su meso vrata, podlopatice, prsa, rebra, potrbušine, kolenice i podlaktice III kategorija.

Posebnu grupu čini juneće meso izvan kategorija, odnosno file, koje pored ramsteka i rozbratne spada u veoma kvalitetno meso.

Rozbratna se nalazi u sastavu leđa.

Meso je prošarano žilama, ali i vlaknima i masnim slojem. Ovaj deo goveđeg mesa je među najboljim za kuvanje.

Ramstek je dugački mišić, sa belom opnom na površini. Odvaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od goveđeg repa, a dobar je i za pečenje i za prženje.

File možete da pržite ili pečete. Često se peče seckan na delove.

Juneće meso ima izuzetnu nutritivnu vrednost

Juneće meso

Juneće meso se odlikuje visokom nutritivnom vrednošću i sadrži mnoštvo esencijalnih aminokiselina, masti, minerala, vitamina. Pored toga što ljudima pruža dragocene hranljive sastojke, ono ima pozitivan efekat na zdravlje.

U poređenju sa ostalim vrstama mesa, junetina ima malo kalorija, kao i malo masti – svega 18 odsto u 100 g, pa se zato preporučuje osobama koje se bave sportom.

Suhomesnati proizvodi od junećeg mesa odlikuju se posebnim ukusom i kvalitetom.

Zbog obilja vitamina B i E, linolne kiseline i omega-3 masnih kiselina, juneće meso štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, vitamin B12 sprečava pojavu osteoporoze.

Zahvaljujući selenu i cinku, juneće meso ima važnu ulogu u prevenciji raka debelog creva, dok sadržaj proteina u njemu utiče na regulisanje tkiva i izgradnju mišića.

Mišićna masa je veoma važna jer obezbeđuje esencijalnu količinu energije telu tokom intenzivne aktivnosti, ali, takođe, proizvodi hormone i enzime koji mogu pomoći u prevenciji bolesti i jačanju imunološkog sistema. Oni mogu pomoći i u regulisanju zdrave telesne težine, jer dugo čini organizam sitim.

Kako izabrati dobro juneće meso

Juneće meso

Sveže juneće meso ima lepu crvena boja i čvrstu teksturu, prošaranu sitnim, a ne debelim žilicama.

Ukoliko na komadu postoje sive ili crni tonovi, znajte da je to meso sumnjivog kvaliteta. Prilikom izbora najbolje je da juneće meso ima uredne i čiste rezove koji slede liniju mišića i kostiju, koja moraju biti glatke, bez znakova lomljenja na manje delove i krhotine.

Juneće meso možete čuvati u fržideru 3 do 5 dana, a u zamrzivaču najviše 6 meseci. Idealno je da se komadi sporo odmrzavaju jer se na taj način čuva struktura mesa.

Asortiman proizvoda kompanije Agropapuk čini, između ostalog, i juneće meso, dostupno u makro i mikrokonfekciji vrhunskog kvaliteta i obrade.

Please follow and like us:

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar