Pančeta

2 Comments
Please follow and like us:

Pančeta predstavlja trajni suhomesnati proizvod koji je dobijen procesima soljenja, sušenja, zrenja i dimljenja svinjetine. Naziv potiče od italijanske reči pancia što znači trbuh.

Pančeta potiče iz doba Rimskog carstva

Pančeta, kao i drugi sušeni suhomesnati proizvodi, svoje postojanje duguju Rimljanima. Naime, oni su prvi uvideli da se soljenjem svinjskog buta, a zatim njegovim sušenjem na svežem vazduhu dobijaju izuzetni proizvodi. Vrlo brzo ona je postala poslastica u kojoj su svi uživali – od careva, preko senatora pa do običnog naroda i sluge. Zbog veoma hranljivih sastojaka, kao i usled dugog roka trajanja, pančeta je postala značajna hrana rimskim vojnicama tokom ratova i osvajanja.

Širenjem Rimskog carstva, mnoge tekovine su dospele u druge zemlje, a sa njima i ova namirnica.

Kako se priprema pančeta?

Pančeta

Pančeta je zaštitni znak Italije. Postoje dva osnovna tipa – arrotolata (rolovana) i stesa (ravna). Arrotolata je tipična za severnu Italiju i uglavnom se služi sirova, sečena na tanke trake, kao predjelo ili za sendviče, dok je stesa karakteristična za centralnu i južnu Italiju, seče se na deblje komade i koristi za prepremanje hrane, najčešće na roštilju ili za čuvenu karbonara pastu.

Pančeta se priprema od sirove svinjske potrbušine koja se pažljivo soli, zatim izlaže dimu od bukovine tri do četiri dana. Tom prilikom se na vatru dodaje ruzmarin, crni biber ili neki drugi aromatični začin, da bi meso dobilo karakterističnu notu. Nakon dimljenja treba je okačiti negde gde je vetrovito, a da je temperatura između 10 i 14 stepeni Celzijusovih.

Pančeta sazri nakon tri do četiri meseca i dobija svetložutu boju, dok je na preseku masni deo sasvim beo, a mesnati svetlocrvene boje. U dobrim uslovima ona se može čuvati i do tri godine.

Razlika između slanine i pančete

Pančeta

Ova dva svinjska proizvoda izgledaju slično, pa ih ljudi koji imaju manje gastronomskog iskustva često mešaju.

Međutim, postoji značajna razlika između slanine i pančete, a ona se ogledala, pre svega, u procesu pravljenja.

Slanina se nakon usoljavanja mnogo duže dimi od pančete, a zatim se suši i sazreva na vazduhu.

Prilikom dimljenja slanine ne dodaje se aromatično bilje kao kod pančete, već bogati ukus duguje isključivo prirodnom dimu bukve na kojoj se vrši proces dimljenja.

Slanina je deblja, masnija, mekanija i mirisnija, dok je pančeta tanja, tvrđa i mesnatija.

Pančeta u umerenim količinima ima pozitivan uticaj na zdravlje

Pančeta

Nova istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline u pančeti štite srce od bolesti, i nisu pune žive kao one iz ribe.

Ovo meso je bogato kalijumom koje snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi, te je značajno u snižavanju rizika od dijabetesa, moždanog i srčanog udara. Proteini kojima pančeta obiluje su značajan izvor energije za organizam i pomažu izgradnji mišićnog tkiva, dok cink jača imuni sistem i održava hormonalnu ravnotežu.

Takođe, pančeta sadrži i niz vitamina, kao i kolin, koji je ključan za očuvanje pamćenja.

Firma Agropapuk je sinonim za kvalitetno meso širokog asortimana.

Please follow and like us:

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar