Kobasice – savršen dodatak svakom jelu

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Kobasice predstavljaju prerađevine od mlevenog mesa sa dodatkom začina.

Spremaju se u posebnom živinskom crevu ili od sintetičkog materijala. Ovi mesni proizvodi se prodaju kao sirovi da bi se spremali na razne načine. Idealne su za prženje ili pečenje na roštilju.

Kobasice su jedan od najstarijih proizvoda od mesa

Kobasice su pravljene pre 4000 ili 5000 godina.

U Antičko doba kobasice su bile veoma razvijene. Zbog mogućnosti dugog čuvanja, ovo meso su koristili rimski vojnici. Kobasice iz Rima prodavane su u nekim mestima Severne Afrike i Galije.

Kobasice

Da su imale veliki značaj u tom periodu govori i podatak da su se našle u Homerovoj Odiseji kao i u delima Aristofana i Epiharma.

Najpoznatija kobasica u drevnoj Italiji Lucania ili modernija verzija lucanica je postala veoma popularna širom Mediterana. Za vreme vladavine rimskog cara Nerona, kobasice su čak imale svoj festival pod imenom Lupercalia.

U Srednjem veku bile jelo aristokrata

U srednjovekovnoj Evropi kobasica je bila hrana aristokrata. Za njihovu proizvodnju korišćeno je isključivo kvalitetno meso, kao i začini koji su donošeni iz inostranstva. Kako su ovi sastojci bili veoma skupi, tako i spremljene kobasice nisu bili dostupne širokom krugu ljudi.

Podela kobasica

Danas, kobasice dolaze u različitom nacionalnom i regionalnom asortimanu. Naime, svaka zemlja ima svoju karakterističnu vrstu koja se izdvaja po sastojcima i načinu pripreme.

Kobasice

Ipak, sve kobasice se dele prema trajnosti na:

Dugotrajne – one su sušene i dimljene i imaju rok trajanja 120 dana,

Polutrajne –  imaju rok trajanja do 45 dana i

Hrenovke koje imaju kratak rok trajanja.

Podela, takođe može da se izvrši i prema načinu dobijanja na proizvode:

Bez toplotne obrade su suve i polusuve fermentisane kobasice: domaći kulen, čajna kobasica, sudžuk, sremska kobasica, zimska salama, panonska kobasica i

Proizvode sa toplotnom obradom koji obuhvataju barene i kuvane kobasice.

Kuvane kobasice su najpopularanije. Ovu grupu čine: fino usitnjene (hrenovka, frankfurter, parizer i bela kobasica), grubo usitnjene (moravska , srpska , kranjska, tirolska i mortadela), sa komadima mesa, odnosno šunkarica i mesni hlebovi.

Za razliku od njih, kuvane kobasice su namenjene pravim gurmanima. Tu spadaju jetrene i kobasice sa želeom.

Spoj duge tradicije i kvaliteta

Iako je prva asocijacija za kobasice Nemačka i ukusni zalogaji zaliveni pivom, Srbija ima dugu tradiciju izrade. Nadaleko je čuvena tzv. srpska kobasica, najbolje goveđe i svinjsko meso se koristi za pripremu sremske , dok je poznata peglana iz Pirota postala zaštitni znak ovog grada.

Kobasice nisu samo jelo za roštilj

Ni jedna proslava u našoj zemlji ne može da prođe bez tradicionalnog roštilja.

Međutim, one su odavno postale savršen dodatak svakom jelu. Mnogi ljudi ih povezuju sa “teškom” hranom, te ih konzumiraju isključivo zimi.

Kobasice

U takva jela spadaju neprevaziđeni pasulj ili kupus sa kobasicama, kao i paprikaš i gulaš koji se najčešće spremaju u Vojvodini.

Ipak, one mogu biti i lagani obrok. Krompir sa kobasicom ili salata sa pirinčem i kobasicom su idealna hrana za tople dane. Dodatni plus: nećete morati da letnji dan potrošite spremajući ova ukusna jela.

Kompanija Agropapuk ima široki asortiman mesnih prerađevina u koje spadaju i fermentisane suve, usitnjene barene i kuvane kobasice.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar