Mangulica – Zdravo, a ukusno meso koje morate da probate

2 Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Mangulica je jedno od najzdravijih i najkvalitetnijih mesa koje možete da koristite u ishrani.

Sve veći broj ljudi se poslednjih godina odlučuje za meso mangulice zbog činjenice da je znatno zdravije od običnog svinjskog mesa. Razna istraživanja su utvrdila da mangulica sadrži čak 75 odsto manje štetnog holesterola. Samim tim, konzumiranje ovog mesa se može porediti sa konzumiranjem piletine.

Ukoliko još uvek niste imali priliku da probate proizvode od mangulice, kompanija Agropapuk vam nudi veliki izbor mesa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. U našem novom blogu ćemo vam ukratko ispričati istoriju mangulice i odgovoriti na pitanje zašto je ovo meso tako zdravo.

Domaća mangulica – Kako je nastala?

U vreme kneza Miloša Obrenovića, najpopularnija vrsta svinje koja se gajila je bila takozvana “Šumadinka.” Naravno, i tada je Srbija bila poznata po kvalitetnim mesnim proizvodima širom sveta. U skladu sa tim, knez Miloš je često darivao zvaničnicima drugih zemalja naše meso. Na taj način je i nastala mangulica koju imamo danas.

Naime, knez Miloš je u 19. veku poklonio desetak domaćih krmača mađarskom grofu Jozefu Nadoru koji ih je kasnije ukrstio sa mađarskom rasom svinje. Ova vrsta se vrlo brzo proširila i u Srbiji i postala izuzetno popularna zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu.

Proizvodi od mangulice

Popularnost i pad potražnje

Bez obzira na činjenicu da je meso mangulice zdravo i kvalitetno, potražnja za ovom hranom je bila u padu poslednjih decenija pre svega zbog cene održavanja. Domaća svinja je jednostavno lakša za održavanje i jeftinija. Nažalost, to je dovelo do pada potražnje za ovim mesom i raznim proizvodima od mangulice kao što su krmenadle, slaninica, ili faširane šnicle.

Srećom, poslednjih godina, mangulica se polako vraća na scenu. Zahvaljujući raznim istraživanjima koja govore o pozitivnim efektima koje ovo meso ima na zdravlje, sve je više zainteresovanih za te proizvode.

Karakteristike mangulice

Jedna od glavnih razlika između mangulice i domaće svinje je u načinu na koji se uzgajaju. Tokom leta, mangulica obično slobodno šeta šumom i hrani se onim što uspe da pronađe. Najverovatnije je to jedan od glavnih razloga zašto su ove vrste tako zdrave i, na kraju krajeva, ukusne. Za razliku od domaćih svinja, više su u dodiru sa prirodom i to dovodi do raznih pozitivnih efekata.

Tokom zime, mangulica se nalazi na zatvorenom, ali je hrane kvalitetnim povrćem i voćem kao što su jabuke, kukuruz i kuvani krompir. Obično zahtevaju veći prostor gde mogu slobodno da se kreću i održavaju se zdravim.

Interesantno je napomenuti da, za razliku od domaće svinje, mangulica ne odaje nikakav neprijatan miris. To su veoma čiste životinje što svakako utiče na kvalitet mesa.

suva pečenica od mangulice

Agropapuk – Najkvalitetnija mangulica za vas

Ako želite da isprobate ovo izuzetno meso, vaš najbolji izbor je kompanija Agropapuk. Mi nudimo uvek sveže i kvalitetno meso i neke od najukusnijih proizvoda od masti kao što su čvarci. Bez obzira da li vam je potrebno meso za roštilj, da li pravite Karađorđevu šniclu ili jednostavno želite ukusne krmenadle, mangulica je uvek pravi izbor. Posetite naš sajt, pogledajte šta sve imamo u ponudi i izaberite pravi proizvod za vas.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar