Krmenadle i način pripreme

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Krmenadle su omiljeno jelo u našoj zemlji.

Tokom vekova srpska kuhinja razvijala se pod uticajem povoljnih klimatskih uslova i naroda koji su naseljavali ove prostore. Raznovrsnost namirnica ogleda se upravo u bogatoj trpezi koja zadovoljava svačije ukuse. Tu je najukusnije povrće, kvalitetno meso, slasni mlečni proizvodi, sočno voće…

Glavnu ulogu igra sočno meso. Bez njega ne možemo da zamislimo svadbe, slave, rođendane, pa ni obični porodični ručak. A upravo su krmenadle, uz faširane šnicle i specijalitete sa roštilja, najčešće servirano jelo na svim gozbama.

Kako da spremite najukusnije meso otkriva vam kompanija Agropapuk.

krmenadle 1

Šta su krmenadle?

Kada se pomenu krmenadle obično se pomisli na svinjsko meso sa parčetom rebra uz kičmu. Međutim, one se mogu dobiti i od drugih vrsta. Nalaze se između kostiju trnastih nastavaka i tela pršljenova i dela kostiju rebara.

Kao i biftek, spadaju u najukusniji i najkvalitetniji deo mesa, ali se od njega razlikuje po prepoznatljivom obliku koji obavezno sadrži deo kosti, tj. rebra.

U zavisnosti od vrste mesa one mogu biti različitih veličina. Najveće su teleće, oko 200 g, svinjske se kreću od 150 do 170 g, dok su najlakše jagnjeće i iznose do 100 g.

Krmenadle možete pripremiti na bezbroj načina

Iako mnogi smatraju da krmenadle potiču iz Amerike, one zapravo dolaze iz Velike Britanije. U Londonu su krajem 17. veka počele da se otvaraju posebne gostionice u kojima su specijalno služeni ovi komadi mesa.

Odatle su se proširile na sve krajeve sveta. U Srbiju su stigle pod uticajem austrijske i nemačke kuhinje. S obzirom da imaju dugu tradiciju kod nas, nije redak slučaj da ih smatraju vrstom nacionalnog jela, naročito ako se ima u vidu da ih možete spremiti na bezbroj različitih načina – počev od pečenja na roštilju i prženja na tiganju, preko pohovanja, pa do kuvanja.

 

krmenadle 2

Kako da izbegnete greške prilikom pripreme krmenadli?

Meso je neophodno vašem organizmu, a krmenadle su izvor belančevina, vitamina B grupe i proteina. One pružaju ne samo potrebnu energiju za obavljanje posla, već i zaštitu od pojave pojedinih bolesti.

Ipak, da bi vaše krmenadle bile hranljive morate se pridržavati određenih pravila. Pre svega, meso ne smete odvajati od kosti niti skidati masne delove jer oni daju neodoljivi ukus. Takođe, nemojte ih odmah po vađenju iz frižidera spremati nego ih pustite da odstoje na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. Na taj način omogućićete ravnomernu pripremu.

Meso zahteva laganu pripremu na umerenoj temperaturi. U protivnom dobićete prepečeni spoljašnji deo i nepečenu unutrašnjost ili, pak, potpuno prepečeni komad koji je suv i žilav.

Krmenadle vole začine. Za sočno jelo dovoljni su so i biber koji daju karamelizovanu koricu, dok ostatak ostaje mekan, te se topi u ustima. Ukoliko želite pikantniji ukus možete dodati beli luk, žalfiju, ruzmarin, timijan, seme komorača, pa i bobice kleke.

Sveže meso za divne krmenadle pronaći ćete u Agropapuk ponudi.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar