Mleveno meso i načini pripreme

1 Comment
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Mleveno meso je glavni deo srpske tradicionalne kuhinje.

Kroz istoriju, a pod uticajem mnogih naroda razvijala su se karakteristična jela u Srbiji. I danas je prepoznatljiva savršena kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Upravo ona donosi bogatstvo ukusa kojima ne mogu da odole ni strani turisti. Zapravo, mnogi od njih ističu da su srpska jela glavni razlog ponovne posete našoj zemlji.

Mleveno meso

Prvi na njihovoj listi omiljenih jesu čuveni specijaliteti sa roštilja koji se spremaju od mlevenog mesa.

Najkvalitetnije mleveno meso

Mleveno meso ili faširano, kako se još naziva, predstavlja grublje ili sitnije meso mišića koje je samleveno u električnoj mašini. Takođe, može da podrazumeva i veoma sitno ručno iseckano meso.

Za pripremu koriste se sve vrste mesa – svinjsko, teleće, goveđe, jagnjeće i ovčije, pa čak i pileće meso i divljač. Najčešće se koristi mešano mleveno meso, odnosno, kombinacija 30 odsto govedine i 70 odsto svinjetine, pri čemu svinjsko meso ne sme da sadrži više od 35 odsto masnoće, a goveđe 25 odsto.

S obzirom da je mleveno meso osetljiva namirnica, preporučljivo je da se nakon kupovine odmah iskoristi. Leti je pak najsigurnije da se čuva u zamrzivaču do početka pripreme, a da biste bili sigurni da je u pitanju sveže meso obratite pažnju na njegovu boju i miris pre nego što izaberete.

Najbolje je da mleveno meso kupujete kod proverenih prodavaca i od renomiranih kompanija od poverenja. Upravo tu titulu nosi firma Agropapuk koja posluje u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju, te ćete kupovinom njenih proizvoda biti sigurni da je u pitanju vrhunsko kvalitetno meso.

Mleveno meso se koristi za pripremu raznih jela – počev od onih sa roštilja, preko kuvanih, pa do najlepših pita.

Različito mleveno meso donosi ukusne ćevape

Iako je pljeskavica kod nas najpoznatija, meso za roštilj se najviše koristi za spremanje ćevapa. Ovi neodoljivi zalogaji vode poreklo iz Persije, a kod nas su ih doneli Turci u 16. veku. Prvobitno su predstavljali brzu hranu koja je prodavana na komad na ulici, dok su danas, omiljeno jelo mnogih ljudi.

Tradicionalni ćevapi se spremaju od kombinacije mesa. U pitanju je mešano mleveno meso od ovčetine i junetine. Da ukus ne bi bio previše jak može se umesto junećeg koristiti svinjsko meso.

Mleveno meso

Tajna dobrih ćevapa leži i u začinima. Nezaobilazni su beli luk, so i mleveni biber. Tako pripremljena smesa mora da odstoji preko noći u frižideru i tek onda je spremna za pečenje i degustiranje.

Pljeskavica je kraljica srpskih restorana!

Pljeskavica se sprema od mlevenog mesa dobijenog od goveđe plećke, svinjskog vrata i ovčje potrbušine. Postupak pripreme i začini koji se koriste je isti kao kod ćevapa, jedina razlika je obliku. Smeša se oblikuje u vidu tankih pločica. Njihova veličina odgovara masi od 5, 10 i više ćevapa, zavisno od vrste pljeskavice.

Mleveno meso

Priprema je vrlo brza i jednostavna, pa je zbog toga često smatraju običnom brzom hranom. Međutim, pljeskavica je mnogo više, ona je postala pravi srpski brend i neizostavni deo menija svakog restorana. Da je u pitanju pravi specijelitet govori i podatak da postoje brojne verzije, a najpoznatija je gurmanska pljeskavica koja dolazi sa kačkavaljem i pančetom ili šunkom.

Uštipci od mlevenog mesa

Najlepši uštipci čine spoj mlevenog mesa i belog i crnog luka, zatim se dodaju jaja, brašno, so i aleva paprika koja će istaći čarobni ukus mesa.

Uštipci se prže u dobro zagrejanom ulju. Kada porumene sa obe strane, treba ih izvaditi i ostaviti da odstoje na salveti koja će upiti višak masnoće.

Vrlo su ukusni i odlično se slažu sa svim mogućim prilozima – pavlakom, kajmakom, pomfritom, ajvarom…

Najkvalitetnije sveže i mleveno meso, za propremu najukusnijih recepata, možete kupiti u našoj firmi Agropapuk, koja je sinonim za kvalitet i dobar ukus.

 

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

1 Comment

Ostavite komentar