Biftek – načini pripreme

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Biftek je najkvalitetnije i najmekše crveno meso koje predstavlja pravu gastronomsku poslasticu.

Šta čini biftek tako posebnim?

Biftek ili goveđi file je meso savršenog nutritivnog sastava sa niskom kalorijskom vrednošću, te je veoma cenjeno među kulinarskim šefovima. Upravo zbog toga, svaki bolji restoran u svetu na svom meniju ima neki od prelepih specijaliteta napravljenih od bifteka.

Biftek

Biftek je osetljivi komad mesa, koji zahteva iskustvo u kuvanju, jer će u suprotnom i sitna greška pokvariti njegov čarobni ukus.

Takođe, biftek je meso koje možete spremiti na bezbroj načina – počev od Blue Rare koji je nepečen, preko medium varijante, pa do very Well Done koji je potpuno hrskav.

Biftek kao hladno predjelo

Biftek možete poslužiti i kao hladno predjelo, koje se sprema od sirovog mesa. Jelo je izmislio kuvar Giuseppe Cipriani u Veneciji 1950. godine po nalogu Grofice Amalie Nani Mocenigo. Zbog karakteristične boje koja asocira na nijansu kakvu je koristio čuveni slikar Vittore Carpaccio ovo predjelo je dobilo naziv Carpaccio, a često se naziva i grofovski delikates.

Njegova priprema nije zahtevna, tako da ćete, uz malo truda, dobiti izuzetnu poslasticu koju možete poslužiti svojim gostima.

Biftek

Potrebno je da svež biftek očistite od svih žilica i masnoća i stavite u zamrzivač kako bi postao čvrst.

Dobro ohlađen biftek isecite na tanke kriške koje ćete uviti u foliju, a zatim ih izlupajte specijalnim tučkom. Fini komadi se ređaju na tanjir i začine mlevenim biberom, krupnom morskom solju i maslinovim uljem pomešanim sa sokom od limuna i kaprom. Na sredini tanjira se stavi rukola i začini istim maslinovim uljem. Na kraju se preko svega narenda parmezan.

Carpaccio je danas izuzetno traženo predjelo te postoje i njegove varijacije koje podrazumevaju da se preko mesa sipa pesto sos, senf i drugi začini koji ne pripadaju izvornoj recepturi.

Kako da napravite odličan srednje pečeni biftek

Samo pravi gurmani vole blue rare, odnosno nepečeni biftek, dok većina radije bira srednje pečeni. Upravo medium biftek preporučuju mnogi kritičari kako biste osetili pravi ukus koji donosi ovo kvalitetno meso.

Biftek

Ukoliko odlučite da srednje pečeni biftek spremite kod kuće pridržavajte se sledećih saveta.

Idealan komad za ovu vrstu jela je juneće meso i to 250-300 grama koji ćete iseći na kriške debljine oko dva prsta. Ključ savršenog bifteka leži ne samo u pečenju već i u marinadi. Ona se sprema od maslinovog ulja, bibera, začina za “steak“ i mlevenog ili celog lovorovog lista. Biftek može da odleži u marinadi od par sati pa do 2 dana. Veoma je bitno da čitava površina mesa, sa svih strana, bude jednako potopljena.

Pre pečenja meso izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi kako ne bi bilo hladno.

Tiganj zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih, a zatim komade posolite krupnom morskom solju i to samo stranu koja će prva imati kontakt sa tiganjem.

Bifteku je potreban prostor pri pečenju, te vodite računa da se komadi ne guraju u tiganju, jer će, u suprotnom, ispustiti previše vode i izgubiti ukus.

Biftek

Nakon tri minuta okrenite ga na drugu stranu koju ste prethodno posolili i ostavite da se peče isto vreme. Nakon pečenja u tiganju, komade prebacite u pleh i nastavite pripremu naredna 3 minuta u zagrejanoj rerni.

Dobro pripremljen biftek se prepoznaje kada nož kroz njega prolazi kao kroz puter.

Bez obzira da li rešite da biftek poslužite kao predjelo, srednje pečeni ili, pak, u nekom drugom, vama omiljenom obliku, da biste bili sigurni u kvalitet birajte komade firme Agropapuk.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar