Hladnjača za meso – Agropapuk
Hladnjača za meso predstavlja skladište za sveže meso. Ona je posebno projektovana kako bi sačuvala njegov kvalitet.
Iako su ranijih godina pojedine studije osporavale meso i njegov značaj u ishrani, novija istraživanja govore suprotno. Naime, meso sadrži hranljive sastojke, od kojih neke ne možete naći ni u voću ni u povrću, te lekari i nutricionisti preporučuju konzumiranje mesa bar dva puta u toku nedelje.
Na kvalitet mesa utiče ne samo način gajenja, ishrane, već i proces klanja, pa i skladištenja. Zbog toga proizvođači moraju da imaju savremeno opremljene hladnjače za meso. Zahvaljujući njima produžava se upotrebljivost i funkcionalni rok trajanja proizvoda.
Takođe, hladnjača za meso omogućava planiranje distributivne proizvodnje. Odnosno, redovno snabdevanje, sigurnost plasmana na tržištu, kao i bolje pozicioniranje u odnosu na konkurente.
Upravo ovakve uslove poslovanja ima kompanija Agropapuk.
Hladnjača za meso – preteča još u prastaro doba
Potreba da se sačuva svežina mesa postoji od davnina. U antičko doba za to su korišćeni sneg i led. Uvidevši njihove prednosti počinju da se izgrađuju prva skladišta leda ukopana u tlo ili duboko u pećinama. Istovremeno se uočava da pojedini materijali doprinose očuvanju leda. To je dovelo do razvitka svesti o izolacionim materijalima.
Međutim, na nastanak hladnjača za meso uticaj je imao tek Jacob Perkins. Ovaj naučnik je 1834. godine patentirao mašinu za hlađenje. Njegov izum je radio sa etrom kao radnim fluidom, ručnim kompresorom, kondenzatorom koji je hlađen vodom i isparivačem koji je hladio vodu.
Prva hladnjača za meso sa veštački proizvedenom hladnoćom konstruisana je u Čikagu 1878. godine. Period između dva svetska rata doveo je do napretka tehnologije hlađenja, a samim tim i skladišta u kojima se ova tehnologija primenjivala. Zamrzavanje mesa postalo je važno u proizvodnji, pa se prvi put uvodi i termin smrznuto meso.
Hladnjača za meso štiti od uzročnika kvarenja
Meso, kao nezamenljiv izvor energije, belančevina, masti, vitamina i minerala, spada u lakokvarljive namirnice. Veoma je osetljivo na uslove skladištenja, prevoza, izlaganja i prodaje.
Proces kvarenja je kompleksan jer obuhvata različite hemijske, fizičke, enzimske i mikrobiološke promene. One dovode do smanjivanje prehrambene vrednosti, lošeg ukusa, mirisa, boje, konzistencije.
Faktori koji pozitivno utiču na vreme skladištenja jesu kuvanje mesa pre smrzavanja, dodavanje antioksidansa i dimljenje mesa. Dok u fakore koji skraćuju vreme čuvanja spadaju rezanje mesa na manje komade ili mlevenje, povećanje udela masti, kao i količina soli.
Da bi hladnjača za meso potpuno obavila ulogu očuvanja mesa potrebno je da sadrži kvalitetnu opremu i regulaciju sistema koji obezbeđuju nisku temperaturu sa što manjim fluktuacijama.
Na kojoj temperaturi se čuva meso u hladnjači?
Meso se čuva u hladnjačama na temperaturi od 0 do -1,5 stepeni Celzijusovih sa reletivnom vlažnošću vazduha od 85 do 90 odsto i cirkulacijom vazduha 0,2 – 0,3 m/s. Čuvanje može da se produži u rahladnim komorama sa koncentracijom ugljen-dioksida do 20 odsto. Dok primenom malo niže temperature (-2 stepena Celzijusova), komadi mogu da ostanu i do 45 dana.
Hladnjača za meso zahteva drugačija rešenja u konstruisanju od one namenjene voću i povrću. Kako je Agropapuk postala kompanija od poverenja u oblasti proizvodnje mesa, veliku pažnju posvećuje i njegovom skladištenju. Sav materijal i oprema su vrhunskog kvaliteta koji zadovoljavaju standarde u pogledu higijene, vlažnosti i temperature rashladnih postrojenja čiji kapaciteti iznose 1000 paletnih mesta, odnosno 100.000 tona.
Zato, izborom Aropapuk gproizvoda bićete sigurni da ste dobili najzdravije meso u zemlji.
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 29/08/2018
- Uncategorized