Sveže meso – Najbolji ukus protkan dugogodišnjom tradicijom

6 Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Sveže meso se od davnina koristi u ishrani ljudi. O tome postoje brojni istorijski dokazi.

Iako je danas zastupljen trend da ga možete zameniti drugim namirnicama, kvalitetno meso i dalje igra važnu ulogu za razvoj i normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga sveže meso nikako ne treba zanemariti.

Sveže meso – podela

Sveže meso se deli u nekoliko grupa:

Meso domaćih životinja koje se naziva i crveno. Tu spadaju juneće meso i  sveže svinjsko meso.

Meso živine ili belo čine pileće meso.

Sveže meso ima veliku nutritivnu vrednost

Sveže meso spada u namirnice izuzetne biološke vrednosti. Koliki je njegov značaj za zdravlje čoveka govori i otkriće naučnika Hinmana i Harrisa. Oni su 1947. godine definisali nutrativni sastav mesa naglašavajući da čovek može da živi godinu dana hraneći se isključivo njime.

Sveže meso

Sveže meso je bogato, pre svega, proteinima. Sadržaj proteina se kreće od 16 do 24 odsto, u zavisnosti da li je meso posno ili masno. Najviše proteina se nalazi u belom mesu peradi, konjskom i mesu divljači.

Proteini su sastavni deo svake ćelije. Te su naophodni za izgradnju i obnovu mišića, rast i razvoj kože, kose, noktiju. Sastavni su delovi enzima, hormona i antitela. Takođe, značajan su izvor energije kada u organizmu nema dovoljno ugljenih hidrata ili masti.

Unos svežeg mesa zavisi od pola i godina starosti.

Sveže meso je jedini izvor vitamina B12!

Pored proteina, sveže meso je bogato i gvožđem koje se iz njega bolje apsorbuje nego iz biljnih namirnica. Naročito je značajan izvor vitamina B grupe – tiamina (B1), riboflavina (B2) i vitamina B12 koga nema u biljnoj ishrani. Ovaj vitamin je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Sveže meso je, zapravo, najzdravije meso

Jedino upotrebom svežeg mesa možete biti sigurni da ćete dobiti zdrav obrok.

Po pravilu sveže meso se bira okom i nosem. To znači da prilikom kupovine treba da obratite pažnju na boju, miris i teksturu.

Sveže meso

Različite vrste mesa biće različite boje. Sveža govedina je tamno crvena ili trešnja crvena. To je ujedno i najbolji pokazatelj da je meso upakovano i zamrznuto ubrzo posle rezanja. Dok, sveža piletina i svinjetina će biti roze boje.

Ukoliko meso ima smeđkasti ton, radi sigurnosti, nemojte ga kupiti. Jer, ova boja obično znači da ono sedi duži vremenski period.

Takođe, za izbor mesa važna je i njegova čvrstina. Sveže meso ne sme da bude ni previše mekano ni previše čvrsto, tj. nakon dodira prstom mora da se vrati u prvobitni oblik.

I za kraj, obratite pažnju na miris. Iako zvuči očigledno, nikako nemojte da kupujete meso koje miriše loše, ma koliko ono izgledalo sveže.

Sveže meso

Da biste bili sigurni da je na vašoj trpezi sveže meso, birajte komade firme Agropapuk, koja je jedan od vodećih snabdevača visokokvalitetnih proizvoda.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar