Dimljeni mesni proizvodi

Please follow and like us:

Dimljeni mesni proizvodi predstavljaju tradicionalne srpske proizvode.

Srbija je poznata kao zemlja u kojoj se dobro jede. Kod nas je svaki zalogaj bitan, u svakom uživaju sva čula i mame da im se iznova vraćamo. Upravo zbog toga meze igra značajnu ulogu na domaćoj trpezi, kao savršeni početak druženja ili gozbe. A u njemu dominiraju najkvalitetniji dimljeni mesni proizvodi.

Firma Agropapuk u ovom blogu vam oktriva čarobne arome po kojima su dimljeni mesni proizvodi prepoznatljivi.

Dimljeni mesni proizvodi imaju dugu istoriju

Dimljeni mesni proizvodi

Još su stari narodi uvideli koliki značaj ima kvalitetno meso. Zbog potrebe za hranom koja se teško kvari meso je posebnim postupcima prerađivano. Dimljeni mesni proizvodi bili su osnovna hrana, pre svega, putnicima, lovcima, istraživačima i drugim ljudima koji su stalno u pokretu. Pa možemo da kažemo da su oni odigrali veliku ulogu u preživljavanju čovečanstva tokom vekova.

Na njihov razvoj najviše su uticali Rimljani. Naime, oni su prvi uvideli da se soljenjem mesa, a zatim njegovim sušenjem na svežem vazduhu dobijaju izuzetni proizvodi. Suhomesnati proizvodi su vrlo brzo postali prava poslastica u kojoj su svi uživali – od careva, preko senatora pa do običnog naroda i sluge. Rimska vojska je zaslužna za njihovo dalje širenje. Na svojim dugim putovanjima i brojnim ratovanjima vojnici su se hranili sušenom svinjetinom, jer je ona imala dugi rok trajanja.

Na taj način je tradicija spremanja ovih proizvoda dospela u sve krajeve Evope. Te, danas, gotovo da nema evropske zemlje sa karakterističnim proizvodom iz ove grupe.

Dimljeni mesni proizvodi su značajni za zdravlje

Dimljeni mesni proizvodi

Iako mnogi ljudi podržavaju negativan stav vezan za konzimiranje mesa i svih mesnih proizvoda, novija istraživanja pokazuju suprotno. Suvomesnati proizvodi su spremljeni tako da ne sadrže aditive, konzervanse i bilo koje pojačivače, pa zbog toga ne spadaju u kancerogene namirnice.

Naprotiv, oni sadrže brojne nutritativne sastojke neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Jer, tradicionalna priprema podrazumeva pridržavanje propisa vezanih za preradu i kvalitet ovih proizvoda.

Upravo su dimljeni mesni proizvodi kompanije Agropapuk spremljeni na ovaj način. Savršena kombinacija tradicije i moderne tehnologije u strogo kontrolisanim uslovima donosi neodoljive proizvode karakteristične boje i ukusa. Takođe, kompanija poštuje i sve regulative vezane za pakovanje, deklaraciju i čuvanje.

Kako se prave dimljeni mesni proizvodi?

Svinjsko meso većih komada i slanina bez kosti, sa kožom ili bez nje su ključni za njihovu proizvodnju. Iako postoje sitne finese prilikom pripreme, glavni postupak je isti.

Meso se prvo salamuri utrljavanjem morske soli. Nakon što odstoji, usoljeni but se opere u hladnoj vodi i stavi u presu. Na kraju počinje proces dimljenja na određenoj temperaturi. Veoma je bitno da to bude na dimu od suve bukovine, uz stalno provetravanje. Na ovaj način, zapravo, dimljeni mesni proizvodi dobijaju karakterističan ukus koji se pamti.

Dimljeni mesni proizvodi

Dimljeni mesni proizvodi spadaju u proizvode sa toplotnom obradom. Najpozantiji kod nas su: dimljena svinjska pečenica, dimljeni svinjski vrat, dimljene svinjske kolenice, dimljena svinjska rebra, dimljena rolovana svinjska plećka, kao i dimljena tirolska slanina i Hamburška slanina special.

Kompanija Agropapuk u svom bogatom asortimanu ima i dimljene mesne proizvode. Dođite i uverite se sami zašto oni opravdano nose epitet vrhunskih delikatesa u gurmanskom svetu.

Please follow and like us:

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar