Gulaš – Ukusni obrok pripremljen od najkvalitetnijeg mesa

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Gulaš je savršeno jelo za hladne dane.

Gulaš

Srpska trpeza se razvijala pod uticajem brojnih osvajača, kao i naroda iz graničnih država. Ona danas predstavlja savršenu kombinaciju grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Bogata riznica ukusa ogleda se u najraznovrsnijim jelima kojima je teško odoleti, a među njima posebno se izdvaja gulaš.

Gulaš je nacionalni simbol Mađarske

Gulaš je najpoznatije mađarsko jelo. Zbog svog čarobnog ukusa našlo se na menijima restorana širom sveta.

Naziv potiče od mađarske reči “gulyás“ što znači pastir, jer su ga prvobitno spremali pastiri u kotliću iznad vatre. Pa je samo jelo “gulyáshús“ označavalo, zapravo, stočno meso.

Smatra se da je gulaš nastao u 9. veku. Naime, stočari su prilikom selidbe stada birali slabija goveda za svoju ishranu. Meso su sekli na kockice i lagano kuvali sa crnim lukom. Kada bi upilo svu tečnost ostavljali su da se osuši na suncu, a zatim pakovali u posebno napravljene vreće od ovčijeg stomaka. Na taj način očuvana je svežina jela, pa su mogli u svakom trenutku da ga zagreju i pojedu.

Gulaš

Zahvaljujući Kolumbovim otkrićem Amerike gulaš je dobio još jedan sastojak koji mu je podario karakterističnu aromu, reč je o mlevenoj paprici. Tada ovo jelo dobija nacionalni karakter, i počinje da osvaja druge zemlje.

Tradicionalni gulaš se sprema od goveđeg mesa

Glavni sastojak jela je goveđe ili juneće meso.

U velikim marketima se mogu naći već pripremljene kockice za gulaš. Ukoliko, pak, rešite da ga sami sečete vodite računa da bude kvalitetno, sveže meso. Najbolje je da izaberete delove mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

S obzirom da su ovo žilaviji komadi biće vam potrebno malo više vremena za pripremu kako bi se dobilo sočno meso.

Prvi korak jeste da odstranite tetive, jer su one teške za žvakanje. Pa onda možete iseći meso na kockice približno iste veličine kako bi se ravnomerno spremale.

Gulaš zahteva laganu pripremu

Domaća svinjska mast čini osnovu za pripremu ovog jela. Na njoj se sitno iseckani luk proprži. Kada dobije zlatnu boju dodajte kockice mesa.

Gulaš

Veoma je bitno da budete obazrivi prilikom dinstanja, jer meso može lako da zagori. Lagana vatra i malo vode učiniće da dobije mekoću, a gulaš karamelizovanu aromu.

Nakon 15-ak minuta komadići su pustili svoje sokove i poprimili finu boju. Te možete dodati kašiku aleve paprike i začina. A zatim naliti vodom ili goveđom supom i pustiti da se na laganoj vatri krčka.

Nakon 2-3 sata svi sastojci će se sjediniti, tj. biće u saftu. Pa je jelo spremno za probu.

Gulaš se obično služi sa pire krompirom ili makaranoma.

Gulaš u Srbiji ima svoj festival

Iako je gulaš mađarsko jelo, u našoj zemlji je toliko odomaćen da je dobio i posebni festival.

U toku leta Rusko Selo, kraj Kikinde, okuplja čuvene kuvare željne da pokažu svoje umeće u pripremi ovog jela. Tom prilikom svaki gulaš mora da ispuni određena pravila u boji, ukusu, gustini, pa i mirisu.

Gulaš

Kako je u pitanju veoma popularno jelo, pored goveđeg, gulaš se danas priprema i od svinjskog i ovčijeg mesa. A kao začini dodaju se kim, beli luk, biber, bosiljak, lovorov list.

Najfinije meso za pripremu neodoljivog gulaša pronaći ćete u bogatoj Agropapuk ponudi.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar