Špageti Bolonjeze pripremljene od najkvalitetnijeg mlevenog mesa

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Špageti Bolonjeze su omiljeno jelo ljudima širom sveta.

Najveći broj turista prilikom planiranja putovanja u Italiju bira posetu vodenom gradu – Veneciji, starom Rimu, umetničkoj Firenci ili, pak, prestonici mode Milanu. Retko ko u tom trenutku pomisli na Bolonju.

Međutim, ova priča dobija sasvim novo značenje kada se pomene kuhinja. Zahvaljujući odličnom geografskom položaju regije Emilija-Romanja, njen glavni grad, Bolonja, može se pohvaliti vrhunskim jelima. Pa putnici, pored istorijskog značaja, rado otkrivaju i kulinarsku moć ovog grada.

Špageti Bolonjeze

Bolonja polako postaje glavna turistička atrakcija, jer u njoj možete dobro da jedete, a onda vozom ili avionom da obiđete svaki deo prelepe Italije.

Među bogatim ukusima posebno se izdvajaju špageti Bolonjeze. Tajnu njihovog nastanka otkriva vam kompanija od poverenja, Agropapuk.

Špageti Bolonjeze – zamršena istorija poput špageta u tanjiru

Preteča špageti Bolonjeze nastala je u 1. veku pre Nove ere. U početku to nije bio sos već meso kojim se punio hleb za jelo.

Dolazak Arapa na Siciliju u 7. veku označio je i razvoj je testenine. Ali su za nastanak čuvenog sosa zaslužni Španci koji su u 16. veku sa novog kontinenta doneli paradajz.

I danas postoje kontraverzna mišljenja kada su špageti Bolonjeze u pitanju. One, kao i Bečka šnicla ne potiču iz grada čije ime nose. Smatra se da su, zapravo, nastale u gradu Imoli, u blizini Bolonje. Te da su njihov značaj prvi uvideli Francuzi koji su voleli italijansku kuhinju.

Prvi dokumentovani recept za sos pod nazivom “Bolonjeza” objavio je Pellegrino Artusi 1891. godine u svom kuvaru. Od sastojaka našli su se puter, pančeta, luk i šargarepa. Artusi je istakao da se ukus može pojačati dodavanjem malih komada sušenih pečuraka, tartufa ili pilećih iznutrica. Dok je za završnicu predložio kremastu pavlaku, testetinu srednje veličine i, naravno, parmezan.

Tokom godina sos za špageti Bolonjeze pretrpeo je izvesne modifikacije, da bi ga 1982. godine Italijanska kulinarska akademija proglasila autentičnim receptom.

Špageti Bolonjeze su složeno jelo

Iako na prvi pogled deluje da špageti Bolonjeze sadrže samo dva sastojka, paradajz i mleveno meso, one su znatno složenije.

Naime, ovo jelo obuhvata više tehnika kuvanja. Počev od pripreme domaće testenine. Zatim odabira vrste mesa, njegove količine, mlevenja, kao i izbora podloge za pripremu. Odnosno, od vrste zavisi da li će se sos spremati na maslacu, svinjskoj masti, maslinovom ili biljnom ulju. Sledeći korak jeste izbor paradajza – svežeg, konzervisanog ili pirea. I na kraju tečnost u kojoj će se kuvati – vino, mleko, sok od paradajza ili supa.

Najrasprostranjeniji recept koji se danas koristi za špageti Bolonjeze sadrži beli i crni luk, šargarepu, paradajz, paradajz sos, mleveno meso, oregano, ulje, mleko i crveno vino.

Prvo se na ulju proprže iseckani crni luk i narendana šargarepa. Kada puste sokove dodaje se beli luk i sveže meso. Slede paradajz sos, crveno vino i paradajz isečen na kocke. Da bi se postigao bolji ukus pri kuvanju se dodaje nekoliko kašika mleka.

Tradicionalno, Bolonjeze sos se služi sa širokim rezencima, kao što su tagliatelle, pappardelle i fettuccine, ili šupljim poput rigatoni i penne. Dok se širom svete ovaj sos preliva preko špageta.

Špageti Bolonjeze su osvojile svet

Verovali ili ne, špageti Bolonjeze su popularnije od pice. Nalaze se na 2. mestu kao jelo služeno u domovima Velike Britanije, a u Nemačkoj na 3. mestu po naručivanju u restoranima. Kolika je upotreba ovog sosa govori i podatak da nemačke porodice često kupovne soseve zamrzavaju kako bi mogli da ih koriste za više obroka.

Špageti Bolonjeze

Sveže goveđe i svinjsko meso za pripremu špageti Bolonjeze pronaći ćete u asortimanu kompanije Agropapuk.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar