Faširane šnicle – Ukus koji se prepoznaje
Faširane šnicle su mleveno meso podigle na viši nivo.
Srbija je zemlja u kojoj je meso sastavni deo svake trpeze, te ne čudi da se kod nas po glavi stanovnika pojede oko 45 kilograma mesa, iako meso za roštilj, kao što su pljeskavice, ćevati i kobasice ima dugu tradiciju pripreme na izletima i vikend zabavama, i spadaju u ekskluzivnija jela od mlevnog mesa.
Kompanija Agropapuk vam otkriva kako da pripremite najbolje faširane šnicle.
Šta su faširane šnicle?
Faširane šnicle su, zapravo, jelo spremljeno od mlevenog mesa koje se još naziva faširano, pa odatle i njihovo ime. Ono može biti grublje ili sitnije meso mišića koje je samleveno u električnoj mašini ili ručno iseckano.
Faširane šnicle se mogu napraviti od bilo kog mesa, tj. svinjskog, telećeg, goveđeg, jagnjećeg i ovčijeg. Pojedini kuvari koriste ćureće i pileće meso, pa čak i divljač.
Kod nas se faširane šnicle najčešće prave od mešanog mesa. To podrazumeva kombinaciju 30 odsto govedine i 70 odsto svinjetine, pri čemu svinjsko meso ne sme da sadrži više od 35 odsto masnoće, a goveđe 25 odsto.
Pored mesa, dodaju se i razni začini, prezle, hleb i jaja, kao i drugi sastojci. Smesa se zatim oblikuje u šnicle.
Faširane šnicle imaju dugu istoriju
Iako su u svetski kuvar zvanično ušle tek krajem 19. veka, preteča ova šnicla spremana je još u starom Rimu u 5. veku pre Nove ere. O tome svedoče zapisi u kuvaru Apiciusu.
Međutim, tek u periodu Velike depresije i Drugog svetskog rata faširane šnicle su postale popularne. Naime, teško stanje u svetu zahtevalo je potragu za jeftinom hranom, što je rezultiralo kreativnošću domaćica u spremanju jela od mešavina različitih vrsta mesa.
70-ih i 80-ih godina prošlog veka faširane šnicle su ušle u modu podižući ih na statusno mesto obroka u restoranima. Takođe, postale su nezamenljiv deo menija za proslave u svečanoj sali širom sveta.
Da su faširane šnicle zadržale prestižnu titulu govori podatak da se i danas razvijaju mnoge verzije ovog jela.
Faširane šnicle se spremaju isključivo od svežeg mesa
Mleveno meso je osetljiva namirnica sa kratkim rokom trajanja. Najbolje je prilikom kupovine sami da izaberete sveže meso koje će vam mesar samleti. Nikako ne treba uzimati ono koje je već u mašini.
Ukoliko kupujete upakovano mleveno meso u marketu obavezno obratite pažnju na rok trajanja. Kao takvo, meso sme da se koristi samo 24 časa. Takođe, pogledajte boju mesa, koja mora biti rozikasta do crvena, nikako smeđkasta.
Da biste bili sigurni da ste nabavili sveže, kvalitetno meso kupujte od proverenih proizvođača. U našoj zemlji kompanija od poverenja u proizvodnji i distribuciji mesa jeste Agropapuk.
Puškinove šnicle od piletine
Svima su dobro poznate faširane šnicle od svinjskog mesa. Ako želite da probate nešto sasvim drugačije, tu su Puškinove šnicle.
Naziv su dobile po čuvenom ruskom pesniku. Mada se ne zna tačno koliko je on sam zaslužan za njihovo nastajanje. Ove šnicle se spremaju isključivo od pilećeg belog mesa. U mleveno meso se dodaju so i biber, kao i sredina hleba koja je prethodno umočena u mleko. Na kraju po ukusu staviti pavlaku i peršun.
Svaku šniclu pre prženja umočiti u jaje, pa u prezle. Poželjno je da ih prilikom prženja češće okrećete kako ne bi nastale neravnine i pukotine.
Prijatno!
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 27/09/2018
- Uncategorized