File minjon – Najkvalitetniji komad mesa
File minjon je omiljeno jelo širom sveta. Spada u skup, a nežan komad koji se topi u ustima. Zbog teksture koja se bukvalno može iseći viljškom opravdano nosi naziv “kraljevsko meso”.
Po čemu je file minjon poseban otkriva vam kompanija Agropapuk.
Šta je file minjon?
Mnogi gurmani naglašavaju da je najbolji deo ribeye steak ili odrezak od rebara. Drugi, pak više vole bočne komade bogate proteinima sa malo masti, koji su idealno meso za roštilj, dok treći preferiraju prepoznatljivu formu koju donosi T-bone steak. Međutim, svi se u jednom slažu – najfiniji komad je file minjon.
U širokom kulinarskom pojmu on predstavlja juneće meso obrađeno na specijalni način, tako da je pripremljeno do savršenstva. Naime, file minjon, uz biftek, nastaje iz rezova koji se nalaze na zadnjem delu prsnog koša životinje. Kako ovo područje ne nosi težinu, vezivno tkivo nije ojačano pokretima, pa kao rezultat se dobija meso izuzetne mekoće po čemu se ono izdvaja od ostalih komada.
Meso od kojeg se priprema file minjon je težine od 2,5 do 4 kilograma, karakteristične svetlo crvene boje i blage mramornosti, koja pruža čarobni ukus. Zbog visoke cene uglavnom se prodaju komadi debljine 2,5 do 5 centimetara i prečnika oko 7 centimetara, koji se u pripremi mogu dodatno seći na tanje okrugle trake. Što je, zapravo, pravi opis za francuski termin “filet mignon”.
File minjon čini romantične trenutke posebnim
Naziv file minjon potiče od francuskih reči filet koja znači “debeli komad” i mignon tj. “fini”. Prvi put je upotrebljen u knjizi “Četiri miliona”, koju je 1906. napisao O. Henri.
Nastojeći da dočara trenutke romantike, ovaj američki pisac je više puta u svojim kratkim pričama u knjizi upotrebio naziv ovog mesa. Zato i ne čudi što je, danas, ovaj simbol divne kulinarske poslastice sama definicija luksuza i dekadencije. Upravo zbog toga je file minjon glavno jelo u restoranima za Dan zaljubljenih.
Da je reč, zaista, o posebnom mesu govori i činjenica da se u svetu 13. avgust slavi kao Nacionalni dan file minjona.
Kako spremiti najbolji file minjon?
Meso je neophodno vašem organizmu, a najbolji izbor za zdravlje je file minjon. Bogatstvo proteina, selena, gvožđa, fosfora i vitamina B kompleksa u njemu blagotvorno deluje na nervni sistem, srce i krvne sudove. Dok redovna konzumacija smanjuje rizik od pojave raka debelog creva i osteoporoze.
Ovo meso se najčešće sprema na žaru, umotano u slaninu koja ga obogaćuje masnoćom. Tajna idealne pripreme leži u pravilnom pečenju. Odnosno, da bi se dobila crvena boja spolja i nežna unutrašnjost uz maksimalno očuvanje sokova potrebno je meso prvo pržiti na jakoj vatri. Zatim se “dorađuje” postepeno na umerenoj temperaturi.
Po želji može se služiti uz prilog od povrća ili preliven aromatičnim sosom od pavlake sa mirisom konjaka.
Najpoznatiji file minjon je Tournedos Rossini, koji je nastao u čast čuvenog kompozitora Đoakina Rosinija. Jedinstveno jelo čini spoj najfinijeg mesa i guščije džigerice glazirano sosom Madeira. Servira se na kanapeu od hleba, koji je propržen na maslacu i ukrašen komadićima crnog tartufa.
Ukoliko želite da se upustite u pripremu ovog čarobnog jela najkvalitetnije sveže meso pronaći ćete u bogatoj ponudi kompanije Agropapuk.
Agropapuk
Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora, Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom Naša Kuća Mesa.
Budimo u kontaktu
Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.
- 18/02/2019
- Uncategorized