Kako spremiti najukusniji T-bone steak?

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Google+
https://agropapuk.rs/t-bone-steak/
Twitter
Instagram

T-bone steak predstavlja najkvalitetniji komad mesa.

Iako su krajem 20. veka mnoge studije isticale da je meso jedan od izazivača pojedinih bolesti, ove tvrdnje su osporene. Rizik postoji od konzumiranja loših mesnih prerađevina, dok kvalitetno meso ima važnu ulogu za razvoj i normalno funkcionisanje organizma.

T-bone steak

Zbog toga je poslednjih godina ova namirnica dobila na značaju. Naročito sočna piletina i juneće meso.

Među brojnim vrstama i rezovima najcenjeniji je, svakako, T-bone steak. Neprovereni istorijski podacima govore da je meso prvi put poslužio Martin Morrison 1814. godine u “Porter House“ na Menhetnu, dok prema drugim izvorima za njegovo otkriće zaslužan je Zachariah B. Porter, vlasnik hotela na Porter trgu u Kembridžu.

T-bone steak je kraljevsko meso

T-bone steak je ime dobio po prepoznatljivom izgledu. Odnosno, po kosti u obliku slova T koja se nalazi na sredini komada. Upravo je ona granica između bifteka sa jedne i ramsteka sa druge strane. T-bone steak se dobija od goveđeg mesa koje se, po pravilu, seče 3,2 cm paraleno sa T koskom i po dužini.

Zbog savršene kombinacije mesa, ovaj komad dolazi sa srednjom masnoćom i mramoriranosti. S obzirom da zri i sprema se sa kosti ima ne samo sočan, veći i prepoznatljiv slatkast ukus.

T-bone steak spada u premium meso, a da opravdano nosi taj epitet govori podatak da se od jedne cele mlade krave dobije samo 6 komada, te ne čudi što dostiže cenu i do 250 dolara.

T-bone steak predstavlja pravi izazov čak i za iskusne kuvare

Svaki biftek je poseban, ali se T-bone steak izdvaja po strukturi koja uslovljava i način pripreme.

Kako je veoma osetljivo zahteva posebnu veštinu i pažnju. Jer, i najmanja greška, umanjuje ukus. Najčešće ga srećemo kao meso za roštilj i to medium varijanta. To znači da je sredina ružičasta, sočna, a korica tamnija sivo-smeđa.

T-bone steak ima karakterističnu aromu, pa ne treba preterivati sa začinima. Dovoljno je da u izabrani komad 45 minuta pre pečenja utrljate so i biber. Na taj način začini će imati dovoljno vremena da prodru u teksturu mesa i dodatno ga omekšaju.

Nakon toga meso je spremno za gril. Stručnjaci savetuju da odrezak, najpre, stavite na najvreli deo roštilja. Da biste postigli podjednako lepu, karamelizovanu spoljašnost sa svih strana okrećite meso na svakih 30 sekundi. Kada poprimi tamnu nijasnu možete ga prebaciti na blagi ugrejani deo roštilja.

T-bone steak

Tajna pravilne pripreme T-bone steaka leži u upotrebi termometra. Jer, temperatura igra važnu ulogu u određivanju od krvavog do prepečenog mesa. Za idealan medium odrezak morate da pustite da se peče dok temperatura u sredini ne dostigne 65 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko više volite krvavi biftek, onda T-bone steak pomerite sa vatre kada termometar pokaže 55 stepeni Celzijusovih.

Nemojte odmah nakon sklanjanja sa roštilja seći meso. Jer će iscureti svi slasni sokovi. Već pustite da “odmori” 10 minuta kako bi se stabilizovalo, a vi dobili najukusnije sočno meso koje se topi u ustima.

T-bone steak se odlično slaže uz vino

T-bone steak predstavlja pravi mesni delikates. Bez njega ne možemo da zamislimo svadbe i druge proslave u svečanoj sali  a za takve prilike uz kvalitetno meso ide i kvalitetno vino.

Kuvari preporučuju nepraviziđenu klasiku T-bone steaka i jačeg, crvenog vina. Kao što su Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot i Pinot Noir.

T-bone steak vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatom asortimanu kompanije Agropapuk.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Google+
https://agropapuk.rs/t-bone-steak/
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar