Koje meso je najbolje za sušenje?

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Google+
https://agropapuk.rs/koje-meso-je-najbolje-za-susenje/
Twitter
Instagram

Koje meso je najbolje za sušenje?” Pitanje koje mnogi u našoj zemlji postavljaju kada dođu hladni dani.

Dimljeni mesni proizvodi imaju čaroban ukus kome niko ne može da odoli. Najčešće se konzumiraju kao meze koje predstavlja poseban ritual uživanja i druženja.

Dimljena slaninica, pršuta, kulen, pančeta samo su neki od proizvoda koji su sastavni deo domaće kuhinje. Naime, u Srbiji postoji vekovna tradicija spremanja zimnice, a ona uključuje i meso za sušenje.

Koje meso je najbolje za sušenje

Ranijih godina sušenje je bio jedini način očuvanja trajnosti ove značajne namirnice. Naime, soljenjem, a zatim sušenjem, dobija se kvalitetno meso za ishranu. Iako danas postoje različiti načini konzerviranja mesa, sušenja je zadržalo prvo mesto, dok dobijeni proizvodi čine gurmanske specijalitete po kojima je naša zemlja nadaleko poznata.

Firma Agropapuk u ovom blogu vam oktriva koje meso je najbolje za sušenje.

Koje meso je najbolje za sušenje – vrsta

Stručnjaci naglašavanju da je zdravo, sveže meso pravi odgovor na pitanje: “Koje meso je najbolje za sušenje?”

Sveže meso se deli na crveno, meso živine i meso divljači. Svaka od ovih vrsta može se iskoristiti za sušenje. Kod nas se najviše koristi crveno meso, i to goveđe i svinjsko meso. Mada se u nekim gazdinstvima suvo meso sprema i od velikih ćuraka. Posebnu grupu čini meso od svinje mangulice. Ono važi za najkvalitetnije meso, pa su i suvi proizvodi od mangulice najtraženiji širom sveta.

Treba napomenuti da se za izradu koriste isključivo odrasle životinje. Razlog za to leži u činjenici da one sadrže manji procenat vode nego mlade životinje. Samim tim je i proces zagarantovan, a dobija se i veća količina.

Koje meso je najbolje za sušenje

Izbor vrste mesa, kao i komada zavisi od samog domaćina. I dok pojedini koriste sve što se može preraditi, drugi samo najbolje delove.

Koje meso je najbolje za sušenje kako bi se dobila ukusna šunka?

Suva šunka pravi se od delova buta starije svinje težine do 12 kg. Meso se dobija odvajanjem od karlične kosti, čišćenjem od kože i slanine. A zatim odlaganjem na 24 časa na temperaturi do 5 stepeni Celzijusovih.

Nakon tog perioda meso se soli i po želji se dodaju začini – beli luk, ruzmarin, lovor. Usoljeni komadi se ređaju na drvene police. Na svakih 5 dana se preslažu kako bi iz njih izašao višak tečnosti, a utrljana so se potpuno rastvorila. Kada prođe 6 nedelja meso je spremno za sušenje. Veoma je bitno da se temperatura održava konstatnom, u protivnom dublji slojevi mesa neće biti dobro osušeni. Period zrenja traje oko 8 meseci.

Koje meso je najbolje za sušenje kako bi se dobio ukusni pršut?

Ukoliko želite jaču aromu odgovor na vaše pitanje koje meso je najbolje za sušenje, jeste goveđe.

Suva goveđa pršuta se sprema od domaćih rasa goveda čije meso se seče na komade do 40 cm dužine, 10 cm širine i debljine ne veće od 5 cm. Nakon soljenja meso mora da “odleži” 20 dana. U tom periodu se na svaka 4 dana vrši okretanje i dosoljavanje.

Pre nego što se komadi stave na sušenje moraju se oprati u vodi i ostaviti najmanje 24 časa da se cede. Na taj način se otklanja neujednačenost soli i dobija meso koje je spremno za ravnomerno sušenje.

Da bi se dobila fina goveđa pršuta spovodi se hladno dimljenje. Ovaj postupak se odvija na suvim bukovim cepanicama, pri temperaturi od 13 do 16 stepeni Celzijusovih. Period zrenja traje oko 5 meseci.

Koje meso je najbolje za sušenje

Ukoliko želite da se upustite u tradicionalnu pripremu ovih delikatesa, sveže meso spremno za sušenje pronaći ćete u bogatom asortimanu kompanije Agropapuk.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Google+
https://agropapuk.rs/koje-meso-je-najbolje-za-susenje/
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar