Kako pripremiti sočno meso?

Please follow and like us:

Sočno meso je specijalitet kome pravi gurmani ne mogu da odole.

Srbija važi za zemlju u kojoj se dobro jede! Naša bogata kuhinja predstavlja spoj grčke, bugarske, turske i mađarske. Čarobni ukusi na koje možete naići na svakom koraku bude sva naša čula i otvaraju apetit, a među njima najveću pažnju privlače raznovrsna jela od mesa.

Sočno meso

Naime, meso je deo naše tradicije i kulture. Bez njega ne možemo da zamislimo ručak ili večeru. Ono je glavna zvezda svakog venčanja ili bilo koje druge proslave.

Takođe, kvalitetno meso je nezamenljivi izvor hranljivih sastojaka od kojih neke ne možemo naći u voću i povrću. Međutim, samo pravilnom pripremom ima pozitivan uticaj na zdravlje. Upravo zbog toga sve domaćice se trude da se na trpezi nađe uvek mekano, sočno meso.

Kompanija Agropapuk u ovom blogu vam otkriva kako da pripremite sočno meso.

Sočno meso – umeće pripreme

Sveže meso je namirnica koju možete pripremiti na bezbroj načina. Mnogima se čini je spremanje mesa veoma jednostavno – stavite posoljeni komad u šerpu i kuvate ili u rernu i pečete. Ako je tako lako zašto je onda meso „ispalo“ tvrdo i žilavo ili, pak, nedovoljno pečeno?

Za ukus mesa, pre svega, zaslužno je gajenje, način ishrane i proces klanja i čuvanja. Najzdravije meso se dobija od životinja iz domaćeg organskog uzgoja.

Sočno meso

Pored dobrog izbora, sočno meso traži veštinu i poznavanje tehnika pripreme različitih vrsta, odnosno, važno je prilagoditi način pripreme vrsti mesa. Takođe, imajte u vidu da je meso mekše što je udaljenije od glave i papaka životinj, dok je meso sa aktivnih delova, kao što su vrat i noge, čvršće i žilavije, jer ti mišići se najviše koriste i troše.

Sočno meso – junetina

Juneće meso je visokog kvaliteta. Svežu junetinu krasi crvena boja i čvrsta tekstura, koja je prošarana sitnim žilicama. Da biste dobili sočno meso preporučljivo je da se komadi sporo odmrzavaju. Na taj način će jedinstvena struktura biti sačuvana, a meso će bolje upiti sve začine.

Iskusni kuvari se služe malim trikovima prilikom pripreme ovog mesa. Ukoliko narezane jabuke, ananas ili kruške stavite u posudu gde se sprema meso, dobićete meke i ukusne komade, jer, upravo, kiseline iz ovog voća čuvaju mekoću vašeg mesa, bez obzira da li ga kuvate, pečete ili dinstante. Isti efekat postižete i kada ga premažite limunovim sokom. Dovoljno je da odstoji 30 minuta i meso će garantovano biti sočno.

Sočno meso – piletina

Pileće meso je najomiljenije. Samim tim i najviše u upotrebi. Ne samo da je povoljno, već ima idealnu nutritivnu vrednost, pa je preporučljivo da ga kozumiraju kako odrasli tako i deca.

I kod pripreme piletine možete se služiti dodacima kako biste dobili sočno meso. Zvuči neverovatno ali pivo pomaže mesu da ostane meko, i  belo vino ima isto dejstvo kao i svaki gazirani sok. Ukoliko niste ljubitelj ukusa koji meso poprimi od soka prilikom pečenja koristite gaziranu vodu.

Razni premazi poput majoneza, pavlake ili maslaca učiniće meso sočnim,  a aroma koja se ovom prilikom dobija je neverovatna.

Mnoge domaćice piletinu peku u foliji ili specijalnim kesama. Ovo je, ujedno, i najjednostavniji način pripreme sočnog pilećeg mesa.

Obavezna marinada za svinjsko meso

Svinjsko meso je veoma ukusno i pruža mogućnost raznovrsne pripreme. Obavezni je deo novogodišnje i božićne trpeze.

Sočno meso

Mariniranje je najbolja opcija za ovu vrstu mesa. Ona mora da bude srednje kisela, jer, u protivnom, meso će biti kruto i nejestivo. Kao kiselinu komponentu koristite vino, pivo, sirće ili limunov sok, zatim dodajte suncokretovo ili maslinovo ulje i za kraj, najbitnije, arome, tj. povrće i začine – beli i crveni luk, žalfija, senf i dr.

Bez obzira koju vrstu mesa želite da spremite, da biste bili sigurni da je ono sveže i kvalitetno izaberite komade iz bogatog Agropapuk asortimana!

Please follow and like us:

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

Ostavite komentar