Domaći kulen – Pikantni ukus koji osvaja

No Comments
Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Domaći kulen je karakteristična vrsta kobasice iz vojvođanske ravnice.

Od davnina, tokom zimskih meseci u našim selima planiraju se prolećni radovi, organizuje svinjokolj, sprema meso za sušenje i prave najukusniji domaći kulen i domaće kobasice za prave gurmane.

Upravo su ovi suhomesnati proizvodi mnogim ljudima omiljeni. Zato ne čudi što pojedini komadi imaju mnogo višu cenu od pršute ili svinjskog vrata, naročito kada je u pitanju onaj koji se priprema od čuvenih mangulica svinja.

Danas, gotovo svaki kraj u Vojvodini ima svoju vrstu, ali najlepši ukus donosi domaći sremski kulen. U čemu je tajna njegove posebnosti otkriva vam kompanija Agropapuk.

domaći kulen

Domaći kulen se sprema samo od najkvalitetnijih komada

Reč kulen je prvi put upotrebio Vuk Karadžić u svom Rečniku srpskog jezika iz 1852. godine. Naziv je dobio od grčke reči „kolum“ što znači debelo crevo.

Prema mišljenju stručnjaka domaći kulen je najkomplikovanija fermentisana kobasica za izradu. Proizvodnja, zapravo, počinje odabirom svinja.

Naime, ovaj proizvod se pravi od mesa odraslih svinja starosti do 2 godine i telesne mase od 130 do 230 kg. Takođe, obraća se pažnja i na njihovu ishranu. Ona ne sme biti veštačka, niti se sme forsirati tovljenje, već dnevni obroci treba da osiguraju normalan, prirodni rast i razvoj životinja. Jedino takvo meso je biološki zrelo i pogodno za pripremu.

Sremski kulen se razlikuje od drugih vrsta jer se za njegovu pripremu bira kvalitetno meso – krtina bez žilica i slanina sa leđa, koja se dodaje oko 20 odsto na ukupnu količinu. Osim mesa, važnu ulogu ima i paprika, koja daje aromu i boju. Od drugih začina koriste se so, crni biber i beli luk. Svi sastojci se mešaju sve dok se ne dobije kompaktna smesa za nadev.

Tradicionalno, domaći kulen se puni u domaća svinjska creva. Ne samo da je sušenje bolje u njima, već se dobija i lepši ukus. Komadi dužine oko 30 cm i težine do 1 kg se prvo kratko dime na bukovini. Zatim se sušenje obavlja na vazduhu nekoliko meseci. Vreme izrade zavisi od debljine creva. Ukoliko se smesom pune tanja creva vreme sušenja i dimljenja je kraće, pa će se gotov prozvod brže naći za trpezi.

Dobro spremljen domaći kulen ostaje jestiv i tokom naredne godine, te gurmani mogu i u toplim mesecima da uživaju u ovoj poslastici.

domaći kulen 1

Gde kupiti pravi domaći kulen?

Iako, danas, postoje mnoge varijante, jedino je Agropapuk domaći kulen pripremljen po tradicionalnoj recepturi.

Svinjsko meso I kategorije se pažljivo bira kako bi se očuvao kvalitet proizvoda kojem teži ova kompanija od poverenja. Domaći porodični recept tokom godina je usavršavan najmodernijom tehnologijom uz negovanje zdrave proizvodnje. U njoj se ne koriste aditivi, konzervansi i veštački dodaci, a beli luk nije u prahu, već isključivo u svežem obliku.

Kao rezultat dobija se najbolji domaći sremski kulen jednakog sastava i karakterističkog ukusa koji se prilikom sečenja ne „cepa“.

Domaći kulen je deo svakog slavlja

Meze je deo srpske kulture; poziv za druženje uz čašicu rakije i slasne zalogaje domaćih prerađevina od mesa.

Iz porodičnog doma, običaj se preneo i na proslave u svečanoj sali. Tako da je domaći kulen postao savršen uvod u gurmanluke koji očekuju goste.

Posetite jedan od 42 maloprodajna objekta kompanije Agropapuk i uverite se sami zašto je naš domaći kulen najbolji.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Agropapuk

Proizvodi Agropapuka dostupni su i preko sopstvene maloprodajne mreže koju čini trenutno 42 maloprodajna objekata, zastupljenih na tržištu Kukujevaca, Šida, Sremske Mitrovice, Bogatica, Badovinaca, Radinaca, Šapca, Mačvanskog Prnjavora,  Rume i Beograd. Krajnjem potrošaču maloprodajni objekti Agropapuka poznati su pod brendom  Naša Kuća Mesa.

Budimo u kontaktu

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i mi ćemo vam u najskorijem roku odgovoriti.

Poslednje sa našeg bloga

No Comments

Ostavite komentar